epa05327909 An undated handout picture released on 25 May 2016 by the Afghan Talibans shows their new supreme commander Molvi Haibatullah Akhunzada, who will succeed their slain leader Mullah Akhtar Mansoor. Akhunzada was announced as the new leader after a US drone attacked a vehicle said to be carrying Mullah Mansoor and his driver in Noshki, Balochistan province, Pakistan on 22 May. EPA/AFGHAN TALIBAN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Rusija i njezini saveznici su pozvali u petak, nakon međunarodne konferencije u Moskvi bez Sjedinjenih Država, talibane na polaganje oružja i izravne pregovore s afganistanskom vladom.

Ta konferencija je u ruskoj prijestolnici okupila predstavnike Afganistana, Indije, Irana, Kine, Pakistana i pet bivših sovjetskih republika središnje Azije. “Amerikanci su bili pozvani ali nisu došli na konferenciju iz razloga koji nam nisu jasni”, navela je ruska diplomacija.

U konačnom priopćenju sudionici su pozvali “talibanske pokrete da odustanu o nasilnog traženja izlaza iz sukoba i da uspostave izravni dijalog s afganistanskom vladom”, ali su također pružili podršku mirovnim naporima Kabula.

Oni su naglasili da za krizu u Afgansianu nema vojnog rješenja i da je jedino rješenje u ostvarenju nacionalnog političkog sporazuma. Rusija tvrdi da je spremna poslužiti kao platforma za takav dijalog između zaraćenih strana.

Priopćenje ruske diplomacije ne spominje američko bacanje najmoćnije američke ne-nuklearne bombe na istoku Afganistana, koja je uništila planinsko uporište skupine Islamska država i ubila najmanje 36 boraca IS-a. Moskva je nekoliko puta ocijenila da talibani moraju biti uključeni u “konstruktivan dijalog” za pronalaženje izlaza iz afganistanskog sukoba, gdje se borbe intenziviraju i učvršćuje Islamska država.

Zemlje regije žele smanjiti napredovanje džihadista u Afganistanu i strahuju od njihovih upada u bivše sovjetske republike susjedne središnje Azije, koje Moskva smatra područjem svog utjecaja.

Komentiraj