Rusija i Sjedinjene Države suglasile su se u subotu da će opet potpuno primjenjivati memorandum o sprečavanju izgreda u sirijskom zračnom prostoru, javile su novinske agencije citirajući rusko ministarstvo obrane.

Ruski general Valerij Gerasimov i američki general Joseph Dunford razgovarali su telefonski o takozvanim “zonama deeskalacije” sukoba u Siriji i dogovorili su se da će nastaviti primjenjivati mjere za izbjegavanje sukoba u Siriji.

Memorandum o zračnoj sigurnosti dvije su strane potpisale u listopadu 2015., pošto je Rusija počela bombardirati mete u Siriji na strani sirijskog režima u ratu protiv pobunjeničkih skupina.

Dvojica generala razgovarala su pošto je u ponoć na subotu počela primjena plana o uspostavi četiri sigurnosne zone u Siriji.

Rusija je komunikacijski kanal sa SAD-om obustavila u travnju pošto je SAD bombardirao sirijsku vojnu bazu kao odgovor na napad kemijskim oružjem za koji odgovornom smatra sirijsku vojsku.

U Washingtonu je glasnogovornik Pentagona rekao da su Dunford i Gerasimov “razgovarali o sporazumu iz Astane” i potvrdili su da su predani preuzetoj obvezi o smanjenju napetosti u Siriji.

“Obje strane dogovorile su se da će odražavati redovite kontakte”, navodi Pentagon.

Na mirovnim pregovorima u Astani u Kazahstanu Rusija i Iran, saveznici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, te Turska koja podržava umjerene pobunjenike, prihvatili su u četvrtak ruski plan o uspostavi sigurnosnih zona u Siriji kako bi se u više regija uspostavio trajni prekid vatre.

 

Komentiraj