EPA/SERGEI CHIRIKOV

RUSIJA Grabar Kitarović primila počasni doktorat

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Ruskom ekonomskom sveučilištu G. V. Plehanov primila je u petsk počasni doktorat. U održanom govoru Grabar Kitarović dotakla se i Inicijative triju mora.

“Kako bismo u cijelosti zauzeli mjesta najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, moramo se, za početak, više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti. Samo tako ćemo si omogućiti sudjelovanje u natjecanju za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini. Iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora”, kazala je predsjednica, prenosi N1.

Naglasila je kako je Inicijativa okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između naših država. “Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a veliki broj trećih država (poput Kine, drugih država Europske Unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem. Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa „za“, za koheziju Srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne „protiv“, Iako se to često Inicijativi predbacuje, ona nije usmjerena niti protiv Rusije, niti protiv njemačkog utjecaja u Srednjoj Europi, a nije riječ niti o američkom „trojanskom konju“. Početna platforma inicijative je 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije. Upravo u ovom potonjem leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, Rusije i Hrvatske”, kazala je predsjednica.

“Zajednički razvoj projekata digitalizacije, dodatnog razvoja suradnje naših obrazovnih institucija i zajednički rad na istraživanju i razvoju, inovacijama i poslovnim poduhvatima modernog gospodarstva – pružaju šansu u smislu ostvarenja gospodarstva i ciljeva koje sam opisala u današnjem izlaganju”, zaključila je Grabar Kitarović na ruskom sveučilištu.

Komentiraj