Rusija će u Vijeću sigurnosti UN-a Ukrajinu optužiti za ‘prljavu bombu’, IAEA priprema inspekciju dvije lokacije

Rusija namjerava u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi “spriječio taj gnusni zločin”.

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu “prljavu bombu” s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

“Upotrebu ‘prljave bombe’ od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma”, napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

“Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti”, napisao je. “Pozivamo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi.”

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekli su diplomati.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta,  zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Rusija je u UN-u diplomatski izolirana. Ranije ovog mjeseca tri četvrtine 193-člane Opće skupštine, 143 zemlje, glasalo je za osudu ruskog “pokušaja nezakonite aneksije” četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvalo sve zemlje da ne priznaju taj potez.

IAEA priprema inspekciju dvije lokacije u Ukrajini zbog tvrdnji o ‘prljavoj bombi’

IAEA se sljedećih dana sprema poslati inspektore kako bi ispitali dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, objavljeno je u ponedjeljak, što je reakcija na ruske tvrdnje da bi Ukrajina mogla upotrijebiti ‘prljavu bombu’ što Kijev niječe.

“Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) svjesna je nedjeljnih izjava iz Ruske Federacije o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini”, objavila je IAEA u priopćenju.

Agencija UN-a dodala je da su obje lokacije već bile predmet njezinih inspekcija, a jedna od njih prije mjesec dana.

“IAEA se sprema posjetiti te lokacije sljedećih dana”, dodaje se.

Rusija optužuje Ukrajinu da bi mogla upotrijebiti ‘prljavu bombu’ i za to optužiti Moskvu.

Kijev to niječe i tvrdi da je takva optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.

Komentiraj