EPA/SANA

Rusija će staviti veto na sankcije UN-a protiv sirijskog režima

Rusija je spremna uložiti veto na nacrt rezolucije kojom se poziva na sankcije protiv Sirije zbog upotrebe kemijskog oružja protiv civila, rekao je ruski diplomat u UN-u u petak.

“Razlog je u tome što je rezolucija suprotna temeljnim načelima presumpcije nedužnosti prije nego što je istraga završena”, rekao je Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u nakon sastanka Vijeća sigurnosti o toj temi.

Provodi se “silan pritisak” kako bi zajednička istraga UN-ove organizacije za zabranu kemijskog oružja  (OPCW) o upotrebi takvog oružja u Siriji proizvela jednostrani rezultat, rekao je novinarima.

“Uložit ćemo veto”, rekao je Safronkov, u slučaju da rezolucija bude stavljena na glasanje.

Rusija je najveća međunarodna saveznica  sirijskoj vladi Bašara al Asada.

“Koliko će još dugo Rusija dadiljati i nalaziti izgovore za sirijski režim?”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i dodala da su nakon “nadmoćne” odluke da se istraži je li Sirija upotrebljavala kemijsko oružje “stigli rezultati i ljudima se ne sviđaju. To je smiješno”, rekla je.

Nacrtom rezolucije traži se da se na crnu listu stavi 11 sirijskih vojnih zapovjednika i dužnosnika i 10 subjekata povezanih s vladom uključenih u razvoj i proizvodnju kemijskog oružja.

Poziva se da im se zamrzne imovina te zabrani putovanje u zemlje članice UN-a.

Dvojica diplomata u četvrtak su za Reuters rekla da bi rezolucija mogla biti stavljena na glasanje već sljedeći tjedan.

Britanski veleposlanik pri UN-u Peter Wilson rekao je u petak da će se o rezoluciji glasati što je prije moguće.

Istraga OPCW-a je pokazala da su snage sirijske vlade odgovorne za tri napada klorom a da su militanti Islamske države koristili iperit, prema izvješću koje je Reuters vidio prošle godine.

Asadova vlada opovrgnula je da su njezine snage koristile kemijsko oružje.

Komentiraj