Rusija će rasporediti svoju vojnu policiju na granici između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, objavilo je četvrtak rusko ministarstvo obrane nakon višetjednog jačanja napetosti u tom području gdje se Izrael obračunava s ekstremistima.

Izrael je u noćašnjem napadu na dio Golanske visoravni koji drži Sirija ubio sedmoricu militanata, objavio je u četvrtak izraelski radio.

Sergej Ruckoj, visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane, rekao je da je ruska vojna policija u četvrtak počela ophodnje na Golanskoj visoravni te planira uspostaviti osam kontrolnih točaka na tom području.

Kazao je da Rusija pruža potporu mirovnim snagama UN-a na Golanskoj visoravni koje su suspendirale svoje aktivnosti ondje 2012. jer im je sigurnost bila ugrožena.

“UN-ove mirovne snage danas su u pratnji ruske vojne policije provele prve ophodnje u šest godina u zoni razdvajanja”, rekao je.

Dodao je da je ruska nazočnost privremena i da će kontrolne točke biti predane sirijskoj vladi kada se situacija stabilizira.

Izrael lobira kod Kremlja da iskoristi svoj utjecaj na sirijskog predsjednika i Teheran kako bi se smanjila iranska vojna nazočnost u Siriji.

Izrael smatra Iran i njegove saveznike iz Hezbolaha izravnom prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Tu poruku prenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi prošli mjesec.

Komentiraj