Rusija će po školama rasporediti čuvare, djecu će upozoravati protiv prosvjeda

Rusija želi rasporediti čuvare u školama nakon prosvjeda protiv zatvaranja disidenta Alekseja Navaljnog kako bi osigurala da učenici više ne idu na te prosvjede, izvijestio je u utorak dnevni list Kommersant.

Posebno obučeno osoblje trebalo bi razgovarati s mladima “na njihovu jeziku” o nedopuštenim skupovima.

Ruske vlasti već danima pokušavaju na svaki mogući način suzbiti prosvjede u znak potpore Navaljnom.

Sada su škole pod povećanim nadzorom jer su mnogi prosvjednici mladi. Prema aktivistima za ljudska prava, samo je prošle nedjelje diljem zemlje uhićeno 205 maloljetnika.

Ministar obrazovanja Sergej Kravcov ne želi taj “odgojni rad” prepustiti samo učiteljima. Ovi instruktori trebaju početi s radom u cijeloj zemlji sljedeće godine.

Radit će u 10 regija sljedećih nekoliko mjeseci, za što će na mjesec dobivati dodatnih 160 eura.

Kremlj se trudi doći do mladog naraštaja koji se informira preko mobilnih telefona putem društvenih mreža, umjesto putem državnih medija pod nadzorom.

Navaljni (44), se kao ni jedan drugi političar u Rusiji oslanja na internet, a na državnu televiziju dolazi samo kad se pojavljuje na sudu.

Već su održana dva velika prosvjeda širom zemlje na kojima se tražilo puštanje Navaljnog te izražavalo protivljenje politici predsjednika Vladimira Putina.

U mnogim su ruskim školama čak i na nastavi dijeljena upozorenja o prosvjedima, no čini se da je to imalo suprotan učinak: roditelji u Moskvi izvijestili su da je ovo prvi put da su njihova djeca ikad čula za Navaljnog – i da su sada još više zainteresirana za njega.

Ruski je sud u utorak pretvorio uvjetnu kaznu u zatvorsku kaznu u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci. Kao odgovor na taj potez očekuju se novi prosvjedi.

Komentiraj