Hina

Rusija će odgovoriti na američke sankcije S. Koreji

Rusija priprema odgovor na američke sankcije protiv nekih ruskih tvrtki i pojedinaca zbog navodnih veza sa Sjevernom Korejom, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi agencija RIA.

Rjabkov je ocijenio da taj potez ne pridonosi obnovi odnosa Moskve i Washingtona.

Sjedinjene Države obznanile su u četvrtak nove sankcije dobavljačima sjevernokorejskog nuklearnog programa koji je UN zabranio, a među kojima su dvije ruske tvrtke i ruski dužnosnik.

Američko ministarstvo financija objavilo je da uvodi sankcije za šest pravnih i tri fizičke osobe “kao odgovor na trenutačni razvoj oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji i na njezino stalno kršenje rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti”, navodi se u priopćenju.

Tim će se sankcijama zamrznuti sva imovina i interesi pravnih i fizičkih osoba koje su na meti sankcija, a Amerikancima zabraniti trgovanje s njima.

Sankcije se uvode ruskoj tvrtki Ardis-Bearings i njezinu direktoru Igoru Mičurinu koji dopremaju robu sjevernokorejskoj tvrtki Tangun, kažnjenoj još 2009. zbog umiješanosti u program naoružavanja Pyongyanga.

Sankcije će pogoditi i rusku naftnu tvrtku Independent Petroleum Company koja je Sjevernoj Koreji isporučivala naftu i naftne proizvode vrijedne milijun dolara te njezinu podružnicu AO NNK – Primornjefteprodukt.

Sankcioniran je i čelnik Koryo Banka i Koryo Credit Development Banka, kineski državljanin Ri Song-hyok zbog osnivanja više fiktivnih poduzeća koja su isporučivala robu Sjevernoj Koreji i vodila financijsko poslovanje u ime Pyongyanga.

“SAD će i nadalje sankcionirati fizičke i pravne osobe koje financiraju i podupiru sjevernokorejske programe nuklearnog naoružavanja i balističkih projektila”, istaknuo je ravnatelj agencije za primjenu financijskih sankcija (OFAC) pri američkom ministarstvu financija John E. Smith.

Smith usto poziva američke partnere da “i sami donesu dodatne mjere kako bi prekinuli izvore financiranja” Sjeverne Koreje.

Komentiraj