epa

RUSIJA “Branit ćemo pravoslavce u Ukrajini”

Rusija će braniti interese pravoslavaca ako izbiju vjerski nemiri u Ukrajini, najavio je Kremlj u petak, dan pošto je Ekumenska carigradska patrijaršija priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve čime ona postaje neovisna od Moskve.

“U slučaju nezakonitih akcija, naravno da će Rusija kao što posvuda brani interese Rusa i rusofona, braniti interese pravoslavaca. To je globalno i razumljivo stajalište”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ta zaštita pravoslavaca provodit će se “isključivo političkim i diplomatskim” sredstvima, rekao je Peskov pa dodao “U slučaju da ukrajinske vlasti ne uspiju održati stanje pod kontrolom i u granicama zakona, u slučaju da situacija poprimi ružan i nasilni karakter”.

Peskov je podsjetio da je Kremlj “u više navrata izrazio veliku zabrinutost zbog odluka koje mogu izazvati raskol u pravoslavlju”.

Podsjetio je da se Ruska pravoslavna crkva “ne kani miješati u dijalog između Crkava” u Ukrajini.

“Pravoslavna vjeroispovijest jedna je od religija u Rusiji i sve što se događa u svijetu pravoslavlja pomno prati ruska vlada”, istaknuo je Peskov.

Carigradska patrijaršija u četvrtak je priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i odlučila na hijerarhijsku dužnost vratiti patrijarha Filareta Denisenka nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Nastojeći smiriti stanje ukrajinske vlasti u četvrtak su ustvrdile da žele izbjeći “vjerski rat” i poručile da će vlada poštovati izbor župa koje odluče ostati lojalne Moskovskoj patrijaršiji.

U Ukrajini je Crkva koja priznaje Moskovsku patrijaršiju najveća vjerska zajednica po broju župa, no sve veći broj Ukrajinaca priklanja se Kijevskoj patrijaršiji, koja se samoproglasila1991. po raspadu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Često napeti odnosi između dviju Crkava dodatno su se zaoštrili rusko-ukrajinskom krizom što je izbila zbog ruske aneksije poluotoka Krima u ožujku 2014., i pobune proruskih separatista s istoka Ukrajine u sukobu koji je odnio više od 10.000 života.

Odluku carigradskog patrijarha o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovska patrijaršija nazvala je “katastrofom” i “raskolom”. Pojedini svećenici lojalni Moskvi pozvali su svoju pastvu da bude spremna braniti svoje crkve i manastire.

Komentiraj