Rusija je u srijedu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se osuđuje prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji i poziva sirijski predsjednik Bašar al-Asad, ruski saveznik, na suradnju u istrazi o tom incidentu.

To je osmi put tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji da je Moskva iskoristila svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti da zaštiti Asadovu vladu.

Ovim vetom Rusija je blokirala nacrt rezolucije koju su podnijeli Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija. U tom se nacrtu osuđuje napad u Kan Šejkunu i poziva Asadova vlada da osigura pristup istražiteljima i razne informacije poput planova letova sirijskih borbenih zrakoplova.

Kina, koja je šest puta uložila veto na “sirijske” rezolucije, u srijedu se suzdržala, kao i Kazahstan i Etiopija. Deset zemalja glasovalo je za rezoluciju, a Rusiji se pridružila Bolivija.

Komentiraj

PREKOEPA/ANDREW GOMBERT
Podijeli objavu
Prethodni članakNovi prosvjedi u Budimpešti protiv Orbana
Sljedeći članakNastavljeni prosvjedi diljem Srbije
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.