Ruski regulator u četvrtak je naložio internetskim providerima da blokiraju pristup LinkedInu jer je ruski sud presudio da ta američka tvrtka krši zakone o zaštiti privatnosti.

Agencija Roskomnadzor istaknula je da je odluku donijela kako bi zaštitila podatke ruskih korisnika interneta.

Ruski zakon nalaže da internetske stranice koje pohranjuju osobne podatke ruskih građana to čine na ruskim serverima, što LinkedIn ne čini.

LinkedIn, sa sjedištem u SAD-u, u Rusiji ima više od 6 milijuna registriranih korisnika. To je prva velika društvena mreža koju su ruske vlasti blokirale, što je presedan za strane internetske tvrtke.

LinkedIn nije komentirao odluku ruskih vlasti, ali je ranije ovaj mjesec upozorio da će milijuni ruskih korisnika, uključujući tvrtke, zbog toga ostati bez pristupa mreži koju koriste za širenje poslovanja.

Zakon koji nalaže da stranice koje pohranjuju osobne podatke ruskih građana to čine na ruskim serverima uveden je 2014., ali do sada nije bio primijenjen u praksi.

Kritičari kažu da je odluka protiv LinkedIna dio napada na društvene mreže u Rusiji koja zadnjih godina uvodi sve strožu kontrolu nad internetom.

Komentiraj