RUSI UPALI U TURSKI ZRAČNI PROSTOR “Bit ćete odgovorni za bilo kakav neželjeni incident”

EPA/ECPAD

Turski borbeni zrakoplovi F-16 podignuti su u subotu, kada su ruski vojni zrakoplovi upali u turski zračni prostor, prenosi u ponedjeljak BBC. Ruski zrakoplovi neovlašteno su ušli u turski zračni prostor, a lovci su podignuti kako bi presreli Ruse. Turski ministar vanjskih poslova Feridun Siniriloglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, kao i sa ministrima drugih zemalja NATO-a.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova oštro je protestiralo kod ambasadora Rusije, upozoravajući ga da ako se nešto slično ponovi, biti ‘odgovorni za bilo kakav neželjeni incident’.

Francuski mediji, pak, pišu o incidentu koji se imalo dogodio između izraelskih lovaca i ruskih vojnih zrakoplova. Vijest još nije potvrđena od strane vodećih svjetskih agencija, ali Francuzi kavčljaju kako su Rusi poslalo šest Sukhoi Su-30 lovaca kako bi presreli četiri izraelska ratna zrakoplova F-15. Oni su letjeli prema sirijskoj obali, a kada su uočili ruske zrakoplove, izraelski lovci su se okrenuli na jug i preletjeli Libanon.

Rusija izvodi zračne napade u Siriji i podupire sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ruska je operacija počela prošle srijede, a Moskva i dalje inzistira na tome da ciljaju Islamsku državu, iako Amerikanci i sirijski aktivisti tvrde kako ruski avioni ciljaju protivnike predsjednika Assada.

Prošlog je tjedna turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rusku intervenciju u Siriji opisao kao grubu pogrešku koja će samo dodatno izolirati Moskvu.

Komentiraj