Rusi se povlače i sa prostora Zaporižja, tvrdi Kijev

Neke ruske trupe povlače se sa svojih položaja u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporižju, prema Kijevu.

Ruske jedinice napustile su naselja Mikhailivka, Polohij i Inzhenerne, sve gradove južno od grada Zaporižja, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom ažuriranju u četvrtak.

Vojska je dodala da Kremlj također priprema evakuaciju “osoblja okupacijskih uprava” u regiji.

Zaporižje je bilo djelomično okupirano od strane ruskih snaga od početka invazije; u rujnu je Moskva nezakonito proglasila nju i tri druge ukrajinske regije ruskim teritorijem.

Linije bojišta u regiji protežu se više od 160 kilometara preko valovitog poljoprivrednog zemljišta. Geolocirane snimke objavljene u srijedu pokazuju posljedice udara na zgrade u Polohiju.

Na bojnom polju, čini se da Ukrajinci ponavljaju akcije koje su poduzeli južnije u Hersonu, naime napadaju mostove, čvorišta opskrbe i koncentracije ruskih trupa iza prvih linija.

Ukrajinske snage prodrle su u Herson posljednjih mjeseci i oslobodile velike dijelove regije, uključujući grad Herson, nakon što su se ruske trupe prošlog mjeseca povukle istočno od rijeke Dnjepar.
Glavni stožer priopćio je da je posljednjih dana u njihovim napadima na oko pola tuceta ranjeno više od 230 ruskih vojnika i uništeno streljivo i oprema.

Snažne eksplozije potresle su posljednjih tjedana nuklearnu elektranu Zaporižje koju drže Rusi , obnavljajući zabrinutost da bi borbe tako blizu postrojenja mogle uzrokovati nuklearnu nesreću.

Dana 20. studenog, nuklearni stručnjaci UN-a u elektrani rekli su da se u kratkom vremenskom razdoblju čulo više od desetak eksplozija. Granatiranje je primijećeno i u blizini i samom krugu objekta.

Glavni direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi nada se da će do kraja godine postići dogovor s Rusijom i Ukrajinom o zaštiti elektrane.

U intervjuu za talijanske novine La Repubblica objavljenom u petak, Grossi je rekao: “Moja je obveza postići rješenje što je prije moguće. Nadam se do kraja godine. Znam da predsjednik Putin prati proces i ne isključujem novi sastanak s njim uskoro, kao i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.”

Do razvoja događaja dolazi nakon što je ruska vojska započela popis stanovništva u nekim dijelovima okupiranog teritorija u regiji Zaporižja, tvrdi ukrajinski gradonačelnik u egzilu južnog ukrajinskog grada Melitopolja.

“Proteklih nekoliko dana Rusi su bili u gužvi. Prvo su iz bolnice iznosili ranjenike. Zatim su započeli popis stanovništva u mjestima Mykhailivka i Burchak kako bi se navodno pripremili za evakuaciju”, rekao je Ivan Fedorov u petak na nacionalnoj televiziji. Ukrajinska vojska također je rekla da okupacijske vlasti provode popis stanovništva u Burčaku.

Melitopolj je okupiran od strane ruskih snaga od prvih dana invazije. Analitičari su sugerirali da će sljedeća ofenzivna fronta za Ukrajince vjerojatno biti prodor prema jugu prema njima.

Glavni stožer rekao je da su drugdje ruske snage nastavile braniti svoje položaje u regiji Luhansk koristeći tenkove, minobacače i topništvo kako bi spriječile daljnje napredovanje ukrajinskih snaga.

Ruske jedinice također su granatirale nekoliko naselja u nedavno oslobođenim dijelovima regije Herson. Ali ukrajinski brigadni general Oleksii Hromov tvrdio je da su prošlog tjedna ruske snage slučajno pucale na vlastitu jedinicu u blizini sela Tsukury u Hersonu, ubivši 14 vojnika. CNN ne može potvrditi tu tvrdnju.

Hromov je rekao da su se ruske snage okupile u gradu Dzanhoju na Krimu, koji se “zapravo pretvorio u najveću vojnu bazu na tom teritoriju… odakle se premještaju ruske okupacijske trupe te oružje i vojna oprema ruskih oružanih snaga”.

Komentiraj