RUŠENJE PUTNIČKOG AVIONA : Rusija uložila veto na uspostavu posebnog suda za MH17

FaH

Rusija je u srijedu na glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a uložila veto na rezoluciju o uspostavi posebnog međunarodnog suda koji bi sudio odgovornima za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlines prošle godine na istoku Ukrajine.

Od 15-članog Vijeća sigurnosti 11 zemalja glasalo je za uspostavu posebnog suda što ga je zatražilo pet zemalja koje vode istragu nesreće: Malezija, Nizozemska, Australija, Ukrajina i Belgija, piše Reuters.

 

  • Kijev i Zapad sumnjiče proruske separatiste da su zrakoplov srušili raketom Buk, zemlja-zrak koju im je isporučila Rusija.

 

 

Tri su zemlje bile suzdržane pri glasovanju: Kina, Angola i Venezuela.

Zrakoplov na letu MH17 bio je srušen 17. srpnja 2014. dok je prevozio 298 osoba, a dvije trećine putnika bili su Nizozemci. Srušen je na ukrajinskom teritoriju koji je u rukama proruskih pobunjenika.

Rusija za rušenje krivi ukrajinsku stranu.

Američka veleposlanica Samantha Power rekla je da je “skandalizirana” ruskim vetom pokušaju da 298 žrtava nesreće dobije pravdu, javlja AFP.

Kijev i Zapad sumnjiče proruske separatiste da su zrakoplov srušili raketom Buk, zemlja-zrak koju im je isporučila Rusija.

Moskva kategorički odbija bilo kakve navode da je upletena u sukob s Ukrajinom.

Odmah nakon glasovanja u srijedu 15 članica Vijeća sigurnosti je minutom šutnje odalo počast za 298 žrtava, putnika i članova posade malezijskog Boeinga.

Komentiraj