Rumunjski vladajući socijademokrati u nedjelju su podnijeli zahtjev u parlamentu za glasovanjem o nepovjerenju njihovom premijeru Sorinu Grindeanuu, što je eskalacija sukoba za kojeg kritičari vlade tvrde da reflektira unutarnje sukobe oko zakona protiv korupcije.

Pripadnici Socijaldemokratske stranke (PSD) i njihovi koalicijski partneri su prošle srijede otkazali podršku 43-godišnjem Grindeanuu, tvrdeći da nije uspio implementirati PSD-ov politički program otkad je ta stranka pobijedila na parlamentarnim izborima prošlog prosinca.

Grindeanu je odbio dati ostavku, pa je izbačen iz stranke nakon što je u njoj proveo 21 godinu.

Neovisni promatrači smatraju da je PSD najvjerojatnije bio nezadovoljan Grindeanuovim neuspjehom ublažavanja antikorupcijskih zakona ranije ove godine, te da ga se žele riješiti kako bi osigurali da neki drugi premijer zaštiti stranačke pripadnike koje očekuju tužbe oko korupcije.

Rumunjska je jedna od najkorumpiranijih članica Europske unije, pa je njezin pravosudni sustav od 2007. pod posebnim promatranjem Bruxellesa.

“Uklanjanje Grindeanua mi se čini kao pokušaj vladajuće koalicije da ponovno pokuša oslabiti borbu protiv korupcije”, ističe komentator Mircea Marian.

U pitanju je i budućnost čelnika PSD-a Liviuja Dragnee, koji je dobio dvogodišnju suspenziju zbog namještanja glasova te se protiv njega vodi odvojeni postupak zbog zloupotrebe položaja.

Dragnea je na parlamentarnim izborima krajem 2016. poveo socijaldemokrate u nadmoćnu pobjedu, no morao je odustati od kandidature za premijersku dužnost zbog tih optužnica.

Vlada zbog nedavne odluke ustavnog suda mora predložiti granicu iznosa financijske štete koju su izvršili politički dužnosnici nakon koje oni postaju kazneno odgovorni.

“Ta je granica među razlozima zašto su morali ukloniti Grindeanua”, tvrdi politički analitičar Cristian Patrasconiu.

Grindeanuova vlada ove je godine pokušala dekriminalizirati niz koruptivnih prijestupa, što je izazvalo najveće ulične prosvjede u Rumunjskoj od kolapsa komunističke vlade Nicolaea Ceausescua 1989. godine.

Vlada je bila primorana povući tu odluku, a ministar pravosuđa Florian Iordache dao je ostavku.

PSD zajedno s koalicijom ima dovoljno glasova da izglasavanje nepovjerenja uspije kad u srijedu bude stavljeno na dnevni red.

Komentiraj