Nacional

Rumunjska riješila problem ilegalnih kladionica

Ilegalne kladionice neometano posluju i države propuštaju milijune kuna neplaćenog poreza. Rumunjska je taj problem riješila pa je zahvaljujući zakonskom okviru crno tržište u Rumunjskoj beznačajno, gotovo nepostojeće.

“Zakon o igrama na sreću, odnosno Vladin Hitni pravilnik izmijenjen je 2015. godine kako bi se omogućilo izdavanje dozvola za rad internetskim priređivačima. Od prosinca 2010. godine, kad je Pravilnik odobren, obavljanje djelatnosti priređivanja internetskih igara na sreću bez dozvole za rad predstavlja kazneno djelo. Budući da se postupak izdavanja dozvola temeljen na prethodnim propisima nije ni počeo primjenjivati, rumunjska su nadležna tijela putem novog zakona donesenog 2015. godine utvrdila način na koji će tvrtkama za priređivanje igara na sreću omogućiti da nastave poslovati bez dozvole za rad ili plaćanja poreza u Rumunjskoj. To je bilo plaćanje tzv. ‘naknade za amnestiju“, rekao je Doru Gheorghiu, predstavnik rumunjskih kladionica.

Naglasio je kako je Vlada Rumunjske smatrala da je cijeli internetski sektor u neku ruku predstavljao crno tržište u razdoblju od prosinca 2010. do lipnja 2015. godine kad su izdane prve dozvole za pružanje internetskih usluga. Osim toga, pružatelji internetskih usluga su dužni blokirati ilegalne on-line priređivače igara na sreću te je zabranjeno i oglašavanje aktivnosti vezanih za ilegalne priređivače igara na sreću.

Rumunjska je primjer kako se prihodi u državnom proračunu mogu povećati.

U 2016. godini od svih vrsta igara na sreću u Republici Hrvatskoj, prikupljeno je 1.046.000.000,00 kn u državni proračun, od čega je čak 60 % prikupljeno od priređivača klađenja, a preostalih 40 % od priređivanja igra na sreću u casinima, na automatima i igrama lutrije. Plaćanje poreza nemoguće je izbjeći, a plaćaju ga i sretni dobitnci recipročno prema visini dobitka.

Primjerice, za priređivanje igara na sreću u casinu, plaća se godišnja naknada 500.000 kuna za svaki casino. 

NACIONAL (Promo)

Komentiraj