EPA/ROBERT GHEMENT

Rumunjska protjerala Srbina zbog fotografiranja vojnih radara

Rumunjska je protjerala proruskog srpskog nacionalista i zabranila mu je ulazak u zemlju na 15 godina nakon što je fotografirao vojne radare i “pokazao interes” da dođe u posjed povjerljivih podataka o vojnim postrojenjima, priopćila je u utorak državna sigurnost.

Bratislav Živković (42), bio je zapovjednik četnika – srpskih paravojnih snaga – i otišao je na Krim 2014-2015. kako bio podržao rusku intervenciju. U to vrijeme kazao je novinarima da je prirodno željeti pomoći Rusima u borbi protiv Ukrajinaca.

Glasnogovornik rumunjske tajne službe SRI izjavio je da je utvrđeno kako “Živković pokazuje interes da dođe u posjed tajnih dokumenata o važnoj infrastrukturi i nacionalnim i savezničkim vojnim ciljevima na jugoistoku Rumunjske s namjerom da naškodi našim strateškim partnerstvima”.

Ovidiu Marincea iz SRI-a rekao je da je Živković uhvaćen dok je fotografirao vojne radare na obali Crnog mora i pokušao poslati njihove GPS koordinate.

“Želim naglasiti da ovaj građanin Srbije nije uspio prikupiti nikakve dokumente ili povjerljive podatke”, izjavio je Marincea dodajući da Živković predstavlja rizik za rumunjsku nacionalnu sigurnost.

Komentiraj