epa

RUMUNJSKA “Plaćeni ubojice i propali državni udar”

“Strani plaćeni ubojice” i pokušaj “državnog udara”, rekao je čelnik ljevice na vlasti u Rumunjskoj iznoseći sve više teških optužbi dok je njegova većina izložena kritici nakon što je suviše nasilno rastjerala jedan prosvjed protiv vlade.

Manje od pet mjeseci od početka rumunjskog predsjedanja Europskom unijom 1. siječnja, Liviu Dragnea, koji de facto vodi socijal-demokratsku vladu, izjavio je da je u travnju 2017. bio metom pokušaja ubojstva.

On je ispričao u utorak na kanalu Antena 3 da su četiri stranca došla u Rumunjsku i provela tri tjedna u hotelu Atena Palace u Bukureštu.

Na pitanja o mogućim nalogodavcima, Dragnea je spomenuo jednog općepoznatog muškarca.

Nakon što je dao naslutiti da bi se moglo raditi o američkom financijašu mađarskog podrijetla Georgeu Sorosu, Dragnea je na istom kanalu u srijedu rekao da Soros “s time nema veze”.

“Želim to precizirati, bez obzira na jako loše mišljenje koje imam o njemu”, rekao je Dragnea koji je ranije optužio Sorosa da želi “naštetiti Rumunjskoj”.

Te optužbe izrečene u vrijeme političke nestabilnosti za vladu, izazivaju mnoge sumnje, naveli su sigurnosni izvori.

“Niti jedna tužba nije predana i nije vođena nikakva istraga” o toj aferi, izjavio je jedan izvor blizak službama za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Jednako je reagirala i Služba za zaštitu osoba koja je navela da ne raspolaže niti s jednim elementom koji bi potkrijepio Dragneaimne izjave.

Dragnea je objasnio u srijedu da državne institucije nisu bile informirane o incidentu. “Ne vjerujem im”, rekao je i optužio državne odvjetnike i tajne službe da su dio “paralelne države” koja želi svrgnuti većinu.

Sve se zbiva u trenutku kada se od koalicije na vlasti traži da objasnio presnažnu intervenciju policije koja je koristila suzavac, vodene topove i palice kako bi rastjerala oko 80.000 okupljenih protiv vlade 10. kolovoza u Bukureštu.

Više od 420 prosvjednika je ozlijeđeno tijekom te operacije i oko 380 je podnijelo tužbe protiv policajaca, među policajcima ima oko 30 ozlijeđenih.

Dragnea, koji je u lipnju osuđen na tri i pol godine zatvora u aferi fiktivnih zapošljavanja, te je prosvjede nazvao “propalim pokušajem državnog udara” uz podršku jedne “paravojne organizacije”.

On je optužio multinacionalne tvrtke u Rumunjskoj da financiraju protuvladine prosvjede i tvrdi da se radi o gospodarskim interesima od više milijarda eura.

Komentiraj