Između 200.000 i 250.000 ljudi, po ocjeni glasila, prosvjedovalo je u petak navečer u Bukureštu i u pedesetak drugih rumunjskih gradova protiv ublažavanja zakona o suzbijanju korupcije.

U prijestolnici se stotinjak tisuća ljudi četvrti dan zaredom okupilo na velikom trgu Victoriei, gdje je zgrada vlade, epicentru prosvjednog pokreta kakav dosad nije viđen u Rumunjskoj.

Prosvjednici, mahom mladi, traže povlačenje uredbe koju je socijaldemokratska vlada donijela u utorak a mogla bi ići na ruku mnogim zastupnicima osumnjičenim za malverzacije.

“Vlada želi ozakoniti kriminal uredskih namještenika koji je najpodmukliji”, buni se Sergiu (43), radnik u banci, sudionik skupa u Bukureštu.

On i njegova supruga Ana-Maria kažu da će dolaziti na trg svaku večer “sve dok vlada ne povuče tekst”.

“Nećemo više dopustiti da nas vlada koja postupa nezakonito drži za ovce”, rekla je Daniela, 50-godišnja ljekarnica.

Prosvjednici su jakim pljeskom pozdravili više mladih koji su nosili lijes i drveni križ s natpisom “rumunjska pravda”.

Otpjevali su državnu himnu “Probudi se Rumunjska” prekidajući je pozivima na ostavku vlade.

Na sličnim skupovima u pedesetak rumunjskih gradova, pa tako i Cluju, Sibiuu i Temišvaru, sudjelovalo je između 100.000 i 150.000 ljudi, pišu mediji.

Vlada koja je došla na vlast prije mjesec dana, uporno ističe da kani “ići dalje” s tom reformom kaznenog zakona, a prosvjednici kažu da će izlaziti na ulicu sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

U subotu oko podneva planiraju u povorci poći prema parlamentu, ispred kojeg će formirati ljudski lanac.

Komentiraj