Rumunjska vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), pobjednica parlamentarnih izbora održanih 11. prosinca, imenovala je u utorak ministre u vladi predvođenoj premijerom Sorinom Grindeanuom, javljaju agencije te ističu da je u novoj vladi osam ministrica.

“Ovo je jedna mlada vlada, ekipa koja će dobro funkcionirati i koja uživa moje povjerenje”, kazao je Liviu Dragnea, čelnik PSD-a.

Od 26 ministara, među kojima je osam žena, 22 je iz redova socijaldemokrata, a četvero iz koalicijskog saveznika, liberalne stranke ALDE.

Među imenovanim ministrima je i dugogodišnji parlamentarni zastupnik, 62-godišnji Viorel Stefan, koji će voditi ministarstvo financija. Stefan je godinama bio na čelu odbora donjeg doma parlamenta za proračun i financije.

Na čelo ministarstva vanjskih poslova stupit će 75-godišnji Teodor Melescanu koji je već vodio rumunjsku diplomaciju od 1992. do 1996., a ministarstvo pravosuđa vodit će Florin Iordache.

Sevil Shhaideh, koju je PSD bio predložio za premijerku ali ju je predsjednik Klaus Iohannis zbog povezanosti njezina sirijskog supruga  s predsjednikom Bašarom al-Asadom odbio, imenovana je zamjenicom premijera zaduženom za razvoj i europske fondove.

U novoj vladi koju u srijedu treba potvrditi parlament žene će voditi ministarstvo unutarnjih poslova, zdravstva i rada.

Komentiraj