Rumunj u kombiju prevozio namještaj i 16 ilegalnih migranata

EPA/BALAZS MOHAI

Vukovarski Županijski sud odredio je istražni zatvor 39-godišnjem Rumunju kojeg se tereti da je u kombiju, skrivene između dijelova namještaja, prevozio u Hrvatsku 16 ilegalnih migranata.

U prijevozu migranata zatečen je 27. ožujka, oko 2,20 sati na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bajakovo, dok je u kombiju Citroen Jumper natovarenom dijelovima namještaja prevozio devet državljana Pakistana, pet Indije, te po jednog državljanina Iraka i Afganistana.

Osumnjičenik je prema sumnjama vukovarskog općinskog odvjetništva namjeravao migrante dovesti do Italije, za unaprijed obećani novčani iznos od 1500 eura koji mu je trebao biti isplaćen po poslu.

Uskok je ranije objavio da je u Zagrebu optužio dvojicu Pakistanaca pod sumnjom da su iz Srbije u Hrvatsku prebacili 42 migranta te iz Hrvatske u Sloveniju 33 migranta, na čemu su zaradili oko 24 tisuće eura.

Istog dana Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo je optužnicu protiv državljanina 25-godišnjeg Bosne i Hercegovine kojeg tereti da je 11. i 12. veljače s još jednim državljaninom Bosne i Hercegovine u dogovoru s nepoznatim čovjekom iz Grčke u kombiju prevozio kroz Hrvatsku u Sloveniju dvanaestero državljana Sirije i Iraka.

Migrante je preuzeo na prijevoz kod mjesta Bogovolja u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom i odvezao ih u blizinu graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska. Dvanaestero stranaca je potom pješice izvan graničnog prijelaza i uz izbjegavanje granične kontrole prešlo u Sloveniju, dok je okrivljenik vozilom stigao na granični prijelaz kako bi ih nakon prelaska granice nastavio voziti dalje u smjeru Austrije, ali su ga u tome spriječili službenici granične policije.

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je pak optužnicu protiv Rumunja koji je 2. ožujka, na području Zagreba, za nagradu od dvjesto eura i sto kuna preuzeo na prijevoz u kombi vozilo trideset i četvero državljana Turske, Afganistana, Irana i Pakistana s ciljem da ih ilegalno preveze na teritorij Slovenije. No, kod graničnog prijelaza Banfi zaustavili su ga i spriječili u daljnjem prijevozu policajci.

Komentiraj