“Ruka, tuš i trag”, izložba erotskih crteža i animacija Daniela Šuljića u KIC-u

Animator i glazbenik Daniel Šuljić, dugogodišnji umjetnički ravnatelj Animafesta, predstavlja u KIC-ovoj Galeriji na katu svoje erotske crteže i njihovu animaciju, na izložbi koja se otvara 28. ožujka pod nazivom „Ruka, tuš i trag“.

“Izložba je senzualnog i erotskog karaktera, što sam dosad rijetko izlagao i više držao za sebe, a nastala je iz prirodnog interesa za tematiku”, rekao je Šuljić za Hinu.

Predstavit će se njegovi crteži nastali od 2010., tuševi na papiru, animirani u kratke ‘loopove’ preko aplikacije uz pomoć koje su dovedene u ‘tekuće’ stanje.

“Volim secesiju, Klimta i ostale, pa i crteži imaju puno linija koje pojačavaju dojam pokreta i ritma, koji su u meni jer sam prije svega animator, glazbenik i DJ”, objasnio je.

Ukupno će se izložiti 15 crteža, a na ekranima će se ‘vrtiti’ njih dvanaest.

“Šuljić je eros odabrao davno, još dok ga nije ni prepoznavao kao metaforu života, još dok se mučio odabrati li Pankrte ili SEXA-u, Swanse ili The Birthday Party”, ističe s u najavi.

“Autorov umjetnički i kreativni put neodvojiv je od njegova života, od svakodnevnog bitka i Šuljić od ’80-ih pa sve do danas živi to što radi”, dodaje se o umjetniku koji kroz zvuk i sliku kreativno promišlja svijet oko sebe.

Kako se napominje, Šuljić je vješt crtač, impulzivan, no precizan, narativan, a opet prepušten emociji i prostoru koju izazov jedne boje i linije nudi, dok ovim crtežima i “neuobičajeno figurativno naglašenim stilom”, sebe smješta u novi prostor stvaranja, gdje tradiciji pristupa na svjež način.

Daniel Šuljić (Zagreb, 1971.) studirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti te na bečkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Filmovi su mu se prikazivali na više stotina međunarodnih i domaćih filmskih festivala, različitim TV postajama diljem Europe i dosad su osvojili mnoge međunarodne nagrade.

Proteklih je desetak godina umjetnički ravnatelj Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, docent je na Odsjeku za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Član je velikog broja festivalskih žirija, imao je nekoliko autorskih retrospektiva u svijetu, a od 2022. je član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u SAD-u.

Njegova se izložba u KIC-u može razgledati do 5. travnja.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner