MARIA FECK/DER SPIEGEL

PINTO ‘Nisam haker već građanin koji je radio u interesu javnosti’

RAZGOVARALI: RAFAEL BUSCHMANN, CHRISTOPH WINTERBACH I MICHAEL WULZINGER / DER SPIEGEL

Čovjek koji je u posljednje tri godine ozbiljno uzdrmao nogometni biznis kao fantom pod kodnim imenom ‘John’, nakon uhićenja i razotkrivanja njegova identiteta nalazi se u kućnom pritvoru u Budimpešti, gdje je dao intervju novinarima Der Spiegela

Budimpešta, VII. distrikt. Masivna vrata koja vode do dvorišta iza stare stambene zgrade otvaraju se samo pomoću višeznamenkastog pristupnog koda. U stubištu je propuh i mračno je; na drugom katu sigurnosna vrata blokiraju posljednje metre koji vode do vrata Johnova stana. Tu on živi: zviždač iza Football Leaksa koji je od prošloga tjedna u kućnom pritvoru. Čovjek koji je u posljednje tri godine ozbiljno uzdrmao nogometni biznis kao fantom pod kodnim imenom „John“. Njegovi podaci doveli su do spektakularnih otkrića i brojnih istraga diljem Europe. Više od 70 milijuna dokumenata, mnoge označene kao strogo povjerljive, predao je Der Spiegelu koji ih je podijelio i istražio s novinarskom mrežom European Investigative Collaborations (EIC). Riječ je o dosad najvećem curenju podataka.

Kako je njegov odvjetnik otkrio nakon uhićenja, Johnovo pravo ime je Rui Pinto, 30-godišnji je Portugalac i upravo čeka odluku mađarskog suda. Mogao bi biti deportiran u Portugal, a tamo bi suđenje moglo zaprijetiti samoj njegovoj egzistenciji.

Pinto otvara vrata, sramežljivo se smiješi. U papučama je, a nešto mu se nazire ispod nogavice. „Ovo je moj novi prijatelj“, govori Pinto i pokazuje elektronsku spravu pričvršćenu oko gležnja koja sadrži odašiljač. Zviždač ne smije otići dalje od ovih vrata.

Der Spiegel je otputovao u Budimpeštu s njemačkom medijskom kućom NDR i francuskim istraživačkim portalom Mediapartom. Pinto nam je dva dana govorio o svom životu zviždača i optužbama s kojima se suočava. Njegov je stan malen, jednoiposobni, s uskom kuhinjicom i skučenom kupaonicom. U dnevnoj sobi je klimavi krevet stisnut uz kauč. Tu spavaju Pintovi roditelji. Došli su iz Portugala i pružaju mu emocionalnu podršku…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

Source:RAFAEL BUSCHMANN, CHRISTOPH WINTERBACH I MICHAEL WULZINGER / DER SPIEGEL