EPA

Ruandski predsjednik osigurao premoćnu pobjedu na izborima

Dosadašnji ruandski predsjednik Paul Kagame premoćno je pobijedio na predsjedničkim izborima i osigurao si treći mandat, osvojivši 98,66 posto glasova nakon prebrojanih 80 posto.

Međunarodna zajednica hvali Kagamea zbog mirnog i brzog gospodarskog oporavka zemlje nakon genocida 1994. u kojem je ubijeno oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua. No kritičari upozoravaju također na raširena kršenja ljudskih prava, gušenje neovisnih medija i oporbe.

Neki članovi oporbe ubijeni su nakon što su pobjegli u inozemstvo i još se ne zna tko je odgovoran.

Vlada niječe da je upletena i to nije naštetilo Kagameovu ugledu među 12 milijuna Ruanđana.

Nakon prebrojanih 80 posto glasova 59-godišnji bivši gerilski vođa ima 98,66 posto, izjavio je na tiskovnoj konferenciji izvršni tajnik izbornog povjerenstva Charles Munyaneza.

Kagame, zapovjednik pobunjeničkih snaga Tutsija koje su 1994. zaustavile genocid, na prošlim je izborima 2010. pobijedio s 93 posto glasova. On je na vlasti već 17 godina i od početka je smatran favoritom izbora održanih u petak.

Njegov glavni protukandidat Frank Habineza rekao je da mu je kampanju ograničavala snažna državna mašinerija protiv koje se ne može boriti.

“Sve državne strukture pripadaju stranci. Nije baš lako, ali i mi smo jaki”, rekao je.

Habineza je osvojio 0,45 posto nakon prebrojanih 80 posto glasova.

Drugu potencijalnu protukandidatkinju Dianu Rwigaru diskvalificiralo je izborno povjerenstvo iako je ona tvrdila da ispunjava sve uvjete za kandidaturu.

Komentiraj