Većina građana ne podržava otkup MOL-ovog udjela u Ini kroz prodaju udjela u HEP-u, pokazuje to anketa RTL-a koju je provela agencija Promocija Plus.

Prodaju četvrtine dionica HEP-a i otkup MOL-ovog dijela Ine uglavnom ili nikako ne podržava više od polovine ispitanika. Takav model podržava trećina ispitanih. Gotovo 56% birača HDZ-a podržava ovaj model, dok se MOST-ovi u još višem postotku protive tom modelu. Čak 77% birača SDP-a protive se prodaji HEP-a kako bi se otkupila Ina.

Oni koji su za ovaj model najčešće navode da INA nije ni smjela biti prodana pa ovakav model vide kao ispravljanje pogreške – za 34 posto to je razlog potpore. Dio smatra da bi takav potez osigurao veću energetsku neovisnosti države, a petina INA-u smatra nacionalnim ponosom i zato tumače da mora biti u našim rukama.

Najveći dio onih koji se protive ovom modelu, smatra da je to put koji vodi i do privatizacije HEP-a, čime bi Hrvatska ostala bez njega. Četvrtina ispitanika procjenjuje da se radi o političkoj odluci i populizmu, a ne racionalnoj ekonomskoj odluci

Komentiraj