RSE: Bivši direktori propalog mostarskog ‘Aluminija’ isplatili si dva milijuna kuna

Dan prije isključenja struje propaloj mostarskoj tvornici Aluminij, 10. srpnja 2019, bivšim direktorima tvornice u u kojoj je hrvatska vlada imala 12 posto udjela, isplaćeno je 275 tisuća eura, što je više od dva milijuna kuna, podaci su iz izvještaja Financijske policije Federacije BiH, koje je objavio Radio Slobodna Europa (RSE).

Federalna Financijska policija potvrdila je za RSE kako je ovih dana Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru dostavila izvještaj o poslovanju Aluminija.

RSE je izvještaj dobio na uvid, pa je prenio podatke o isplatama “dan prije isključenja električne energije sa konsolidacijskog računa, 10. srpnja 2019.” Prema podacima RSE, bivšem direktoru Aluminija Ivi Bradvici isplaćeno je 150.000 eura u konvertibilnim markama, valuti BiH. Bivšem direktoru Nikici Ljubiću isplaćeno je 47.000 eura, bivšem izvršnom direktoru za računovodstvene poslove Tomislavu Lovriću 46.000 eura, bivšem predsjedniku sindikata Dinku Mariću 12.500 eura, bivšoj direktorici Sektora pravnih kadrovskih i zajedničkih poslova Ružici Burić 11.000 eura i bivšem direktoru Mariju Gadžiću 8.500 eura.

Bivši sindikalni predsjednik Aluminija Romeo Biokšić izjavio je kako su sindikalci “”vidjeli da tvornica ide prema crnom scenariju”, te da su pisali više dopisa i zahtjeva Vladi Federacije, kao najvećem pojedinačnom vlasniku, prema politici hrvatskoj, prema Vladi Republike Hrvatske”. “Međutim, gdje smo se god obratili, vrata su nam bila zatvorena”, kazao je.

Prema izvještaju Financijske policije Federacije BiH, “gotovi proizvod u kontinuitetu je prodavan ispod proizvodne cijene”, zbog čega je Aluminij oštećen “za 102,5 miliona eura”. Problem je bila i cijena struje. Dugovi su zato sustavno rasli, ali usprkos tome, tvornica je zapošljavala nove radnike, a plaće su rasle.

Dogovor o vlasničkoj strukturi s Vladom Federacije BiH je postignut 2006. godini, prema kojem je federalna vlada postala vlasnik 44 posto, mali dioničari 44, a hrvatska Vlada 12 posto Aluminija.

Nakon višemjesečnih radničkih prosvjeda, Aluminiju je prošle godine u srpnju isključena struja, i proizvodnja je prestala.

Dva dana nakon obustave proizvodnje, 12. srpnja, hrvatska Vlada objavila je priopćenje u kojemu “izražava zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine.”

Komentiraj