hina

RS odustaje od referenduma o radu suda i tužiteljstva

Vlasti Republike Srpske sljedećeg tjedna će vrlo izvjesno donijeti odluku kojom će odustati od održavanja referenduma kojim bi se osporio rad državnog Suda i Tužiteljstva BiH, objavljeno je u petak u Banjoj Luci.

Nakon sastanka, održanog u petak u Banjoj Luci između predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića s američkom veleposlanicom Maureen Cormack, priopćeno je da će se sljedećeg tjedna glasovati o povlačenju odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda BiH i Tužiteljstva. Ranije je skupštinska većina, koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uputila inicijativu za odustajanje od održavanje referenduma.
Kolegij Narodne skupštine RS-a danas je donio odluku o održavanju izvanredne sjednice skupštine s dvije točke dnevnoga reda vezane uz stavljanje izvan snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma i odluke o izboru članova povjerenstva za njegovu provedbu.
Održavanju posebne sjednice usprotivili su se predstavnici oporbenog Saveza za promjene, kojega predvodi SDS.
Dodik i njegova vlast suočili su se, nakon izglasavanja odluke o referendumu, s oštrim osudama međunarodne zajednice, a to je bio i jedan od izravnih povoda da američka administracija uvrsti Dodikovo ime na “crnu listu” osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, a svim američkim državljanima da s njim posluju.

Komentiraj