ROSTOCK U utrobi broda-muzeja Dresden izložba o riječkom torpedu

Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada  Rostocka, Schiffbau-und Schifffahrtsmuseuma (Muzeja brodogradnje i pomorstva) i Sveučilišta u Rostocku, u tom je gradu postavljena izložba „Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda“.  Riječ je o gostovanju izložbe postavljene u Rijeci prije tri godine, u partnerstvu Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koja poseban naglasak stavlja na torpedo kao tehnički napredak kroz razdoblje od prvog modela iz 1866. do 60-ih godina prošlog stoljeća.

Izložba je postavljena u utrobi broda – muzeja Dresden, sastavnice Muzeja brodogradnje i pomorstva u Rostocku, a već na otvorenju posjetilo ju je 80-ak ljudi.

Otvorenju izložbe prisustvovao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a uz Obersnela i gradonačelnika Rostocka Methlinga okupljenima su se obratili i dr. Kathrin Moller direktorica Pomorskog muzeja Rostock te generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tusek. O stručnom dijelu izložbe govorili su Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, kustosica i autorica izložbe Deborah Pustišek Antić i kustosica muzeja u Rostocku Janine Uhlemann.

Uz predmete iz Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke izloženi su i predmeti iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu te Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Izložba „Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda“  je prije Rostocka gostovala u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Komentiraj