Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda izjavio je u četvrtak uoči sastanka u Vladi kako očekuje ispunjenje svih obveza preuzetih nakon što je Europska komisija odobrila izdavanje državnoga jamstva za zajam Uljaniku.

“Očekujem da ćemo imati jasnu sliku”, rekao je Rossanda upitan što očekuje od sastanka, a zamoljen za pojašnjenje znači li to kako očekuje da država Uljaniku dadne novac, odgovorio je kako Uljanik ne traži novac, nego da se, kao je rekao, “ispoštuju do kraja sve obveze koje su preuzete kod usvajanja rescue aid-a”.

Naime, Europska komisija je početkom godine odobrila potporu za sanaciju brodogradilišta Uljanik, zaključivši da je plan Republike Hrvatske da tom brodogradilištu izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja, priopćila je tada Komisija.

Uz napomenu kako ne krivi državu, Rossanda je rekao da je država “dala novac za rescue aid, ali da treba odraditi proceduru do kraja”.

Na pitanje krivi li sebe za Uljanikove dugove odgovorio je niječno, te ustvrdio da se “uvijek može bolje, međutim to je kao da vozite formulu 1 i kad dođete u boks u kojem drugi tankaju tri sekunde, vi čekate svaki put 24 sekunde”.

Upitan je li spreman odstupiti ako se ne osigura novac za Uljanik, odgovorio je kako jest te dodao da mjesto predsjednika uprave Uljanika u ovom trenutku nije atraktivno, ali bi bilo neozbiljno i neodgovorno odstupiti bez rješenja.

Novinare je zanimalo i jesu li na stolu rješenja u obliku stečaja ili predstečajne nagodbe, a Rossanda je odgovorio kako je kriza počela prije godinu dana te da se pojavilo nekoliko mogućnosti: restrukturiranje po pravilima EU-a, predstečaj i stečaj. Ocijenio je da se još uvijek može provesti program restrukturiranja.

Pri tome, kako je rekao, nije problem Europska komisija ni Vlada nego treba iskomunicirati program restrukturiranja koji može biti gotovo unutar mjesec i pol-dva.

Zanijekao je da je sebi i članovima uprave unatoč dugovima u koje je tvrtke upala, isplaćivao milijunske bonuse, ni za ovu ni za prošlu godinu.

U Uljaniku i 3. maju i tijeku je štrajk, zbog neisplate plaće za srpanj.

Komentiraj