ROSSANDA “Dobio sam bonus, ali ne smijete znati koliko”

Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda sinoć je u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ odgovorio na pitanje kako je došlo do gubitka od 1,5 milijarde kuna u godinu dana.

“Nismo izgubili 100 milijuna po brodu nego je došlo do pomicanja rokova. Neki su brodovi došli na granicu iskakanja i išlo se s prijedlogom restrukturiranja u studenome 2011. Trebalo je otkazati dio brodova s manjom dodanom vrijednošću, ali dok smo došli do toga – došlo je do novih gubitaka i u njega su ukalkulirani novi gubici”, rekao je Rossanda te dodao kako su u knjizi narudžbi bila 22 broda koja su se trebala graditi u 3 godine u dva bodogradilišta.

“Bilo je predviđeno da po tim brodovima ostaje 460 do 470 milijuna eura, a Uljanik je godišnje koštao 180 milijuna. Da su brodovi bili proizvedeni imali bi dobit od 50 milijuna eura u tri i pol godine”, istaknuo je Rossanda i priznao da su knjigu narudžbi punili a “da nisu vidjeli” padanje u provaliju, i da će gubitke netko morati podmiriti.

“Vodite računa da brodogradnja nema kolaterala, jer je na pomorskom dobru. I u Europi nema kolaterala, pa se ide se s državnim jamstvima. Da smo odmah krenuli s financiranjem, program bi se odvijao u predviđenim rokovima”, naglasio je.

Rossanda je kazao kako oni rade program restrukturiranja profesionalno, u suradnji s Vladom. Računaju na sredstva koja može dati država i strateški partner. “Nikakve kontakte nismo imali s lokalnom samoupravom. Ovo je prvi put da imamo potrebu s njima razgovarati. Ukoliko se promijene prostorni planovi – može se ići s Kermas energijom. Ostat će dio brodogradnje. Ukoliko se to ne učini – neće biti brodogradnje, osim ako netko ima drugog strateškog partnera”, rekao je Rossanda.

Na kraju emisije, voditelj Mislav Togonal pitao je Rossandu je li dobio bonus za uspješno poslovanje, a Rossanda je odgovorio da nije: “Prošle godine nisam dobio bonus.” Pretprošle godine, kaže, ga je dobio. “Nismo nikad imali bonus nego smo imali fiksni i varijabilni dio kakav imaju i radnici i otprilike u tim gabaritima je isplaćeno”, otkrio je.

Upitan koliko je iznosio taj bonus, Rossanda kaže kako se to ne smije znati jer se radi o zaštićenim podacima. “Mjerodavni sve znaju”, zaključio je.

Komentiraj