ROSENSAFT: “Hrvatska mora zabraniti i procesuirati podsjećanja na ustaše”

Potpredsjednik i generalni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft upozorio je da „svjedočimo pokušajima rehabilitacije“ ustaškog pokreta te pozvao Hrvatsku da odlučnije djeluje po uzoru na odnos Njemačke prema njezinoj nacističkoj prošlosti.

U autorskom tekstu za britanski Independent, profesor koji na sveučilištima Columbia i Cornell predaje na temu genocida, podsjeća kako su “fanatički nacionalisti i separatisti ustaše, predvođeni Antom Pavelićem, ubili su stotine tisuća Srba i desetine tisuća Židova, kao i mnoge Rome i hrvatske antifašiste.“

„U posljednje vrijeme svjedočimo raširenim pokušajima rehabilitacije i legitimiziranja ustaša tako što se njihovi članovi prikazuju, kao i sam pokret, patriotima, a ne hladnokrvnim ubojicama i ratnim zločincima. To je falsificiranje povijesti koje dodatno pogoršava činjenica da se slični scenariji provode širom istočne i centralne Evrope. Ipak, glorifikacija ustaša u Hrvatskoj, često uz prešutnu ako ne i otvorenu podršku vlasti, ističe se kao najnečuvenija manifestacija takvog malignog revidiranja historije“, piše Rosensaft.

Podsjetivši ekstenzivno u opsežnom tekstu na ustaške logore, Rosensaft upozorava da “ekstremistički desničarski pokreti u Hrvatskoj godinama pokušavaju očistiti međupovezane konotacije Jasenovca i ustaša”, pa uz ostalo spominje kako je “Jakov Sedlar, kontroverzni hrvatski filmaaš, 2016. napravio film koji je prikazivao Jasenovac kao benigni kamp čiji je broj žrtava žestoko preuveličan”.

Rosensaft naglašava kako je „jednako uznemiravajuće rašireno korištenje ustaškog slogana ‘Za dom spremni’“ kao eufemizma za rasističke i ksenofobne izjave koje su, barem u teoriji, zabranjene po hrvatskom zakonu“.

Podsjeća i da je “Viši sud u Zagrebu nedavno presudio kako Thompsonovo korištenje fašističkog pozdrava ne krši javni red i mir.“ “Hrvatske vlasti većinom okrenu glavu na povratak ustaške terminologije u suvremenu kulturu države i samim tim u širu političku sliku Hrvatske“, piše generalni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa.

„Došlo je vrijeme da međunarodna zajednica jasno i glasno pošalje poruku protiv glorifikacije i rehabilitacije onih pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najužasnijih zločina u povijesti. Hrvatska mora službeno zabraniti i procesuirati sva podsjećanja na ustaše“, napisao je Menachem Rosensaft.

Komentiraj