HINA/ Denis CERIĆ

‘Ronkovo je pravo da podržava Vladu kad god to želi’

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić u srijedu je komentirao najavu sada već bivšeg zastupnika SDP-a Zdravka Ronka da će podržati Vladu Andreja Plenkovića, ustvrdivši da mu je “drago da i dio oporbenih zastupnika prepoznaje u radu Plenkovićeve Vlade posvećenost rješavanju problema sugrađana i da zato svojim glasom žele podržati Vladu i pridonijeti političkoj stabilnosti, nužnoj za provođenje daljnjih reformi”.

Upitan nije li mu neobično da se oporba osipa u situaciji kada ‘afera hotmail’ trese Vladu, kazao je da je to pitanje za oporbene stranke.

“Koliko god oporba pokušavala rušiti vladajuću većinu, jasno je da ni u njihovim redovima nema jedinstva i postoje različiti stavovi o značaju i dometu takozvane ‘hotmail afere’. Na tom je tragu i stav gospodina Ronka, a možda i drugih zastupnika koji se neće slagati s predsjednicima svojih stranaka”, procjenjuje Bačić.

Na primjedbu da aferu naziva takozvanom, a prouzročila je odlazak potpredsjednice Martine Dalić iz Vlade, Bačić je uzvratio da se “iz riječi potpredsjednice Vlade najbolje iščitava njezin stav, a to je da ništa nezakonito nije napravila te da je ostavku dala zato što je zbog percepcije javnosti postala uteg Vladi i HDZ-u”.

“Ono što piše u tim e-mailovima u velikoj smo mjeri znali kada smo u Saboru raspravljali o njezinu povjerenju”, napomenuo je Bačić.

Na dodatnu opasku da ‘afera hotmail’ nije takozvana, jer je USKOK otvorio istragu, Bačić ističe da imaju pravo na temelju svega što je izašlo u javnost ispitati sve okolnosti, ali da ne bi komentirao rad USKOK-a.

Ronko je tijekom godina podnio niz kaznenih prijava protiv HDZ-ovaca, a vi sad s dobrodošlicom prihvaćate njegovu podršku, glasilo je pitanje novinara na koje je Bačić odgovorio da “koliko je čuo, Ronko se ne namjerava učlaniti u HDZ”.

“Kao zastupnik ima neobvezujući mandat i njegovo je pravo da podržava Vladu kad god to želi. Ja samo tvrdim da i među oporbenim zastupnicima ima onih koji se ne slažu sa stavovima predsjednika svojih stranaka i u Vladi Andreja Plenkovića prepoznaju snagu koja može voditi Hrvatsku i poboljšati standard hrvatskih građana”, poručuje čelnik Kluba HDZ-a.

Kazao je da nije kontaktirao Ronka “ni prije ni danas”.

Komentiraj