EPA/GREGORIO CUNHA

Ronaldo priznao utaju poreza i nudi 14 milijuna državnoj riznici

Nogometaš je ponudio pismeno priznanje četiriju fiskalnih krivičnih djela ako država prepolovi potraživanja

Cristiano Ronaldo ponudio je da će uplatiti 14 milijuna eura u državnu riznicu i priznati krivnju za četiri porezna kaznena djela za koja ga se optužuje. Napadač Real Madrida prvi put je uputio formalni prijedlog da se njegov slučaj zatvori sporazumom koji, kako su El Mundu otkrili izvori bliski pregovorima, porezne vlasti trenutačno analiziraju.

Nogometaš je spreman preuzeti krivičnu odgovornost i prihvatiti porezne kriterije o kojima se mjesecima raspravlja na sudu ako država prepolovi svoja potraživanja. U tome smislu, portugalski igrač ponudio je otplatu navedenog iznosa pod uvjetom da on uključuje i pronevjeru koja mu se pripisuje i kaznu.

Podsjetimo se, Ronaldo je optužen za poreznu utaju prihoda od komercijalnih prava vrijednu 14,7 milijuna eura između 2011. i 2014. godine. U slučaju da obje strane ne  postignu sporazum, a igrač bude osuđen, mogao bi u najgorem scenariju platiti iznos šest puta veći od onog koji mu se stavlja na teret. Ta brojka mogla bi dosegnuti i 100 milijuna.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti da čak i ako bi Ronaldo bio oslobođen optužbe, porezne vlasti ne bi se administrativnim putem odrekle optužbe za prevaru te bi i dalje, ako se ne bi došlo do sporazuma, polagalo prava na 30 milijuna eura.

Pregovori između Ronaldovih pravnih zastupnika predvođenih bivšim sucem Joseom Antoniom Choclanom i poreznih vlasti počeli su prije nekoliko mjeseci. U početku je pristup Ronaldova okruženja bio takav da će biti voljan platiti sporni iznos ako se vlasti odreknu kaznenog postupka i optužbe za četiri krivična djela. Porezne vlasti odbile su tu ponudu jer ne namjeravaju odbaciti optužbu za poreznu prijevaru. Od tog trenutka razmatrala se mogućnost značajnog smanjenja kazne za pronevjeru ako se odbace optužbe za jedno od četiri fiskalna kaznena djela.

Konkretno, polovica od 14,7 milijuna eura odnosi se na 2014. godinu (toj fiskalnoj godini optužnica pripisuje utaju od 8,5 milijuna nasuprot 6,25 u preostalim trima godinama). Formalna Ronaldova ponuda je, prema tome, nova opcija. Prvi put će priznati četiri kaznena djela ako se stvar uspije riješiti s 14 milijuna eura.

Taj sporazum podrazumijevao bi i da će tužiteljstvo povući optužbu protiv igračevih savjetnika koji su također optuženi u procesu. Među ostalima, tu su njegov agent Jorge Mendes i Luis Correia, Ronaldov čovjek zadužen za sponzorstva. Dok su pregovori u tijeku, suđenje u Pozuelu de Alarconu širi se na ljude oko Ronalda i upravo je optužen i porezni savjetnik tvrtke King Wood. Ronaldov slučaj dospio je u javnost nakon istrage Football Leaksa koju je provela Europska istraživačka suradnja (EIC).

Komentiraj

Source:El Mundo