Romski tulum uz ‘Crveno pivo’

facebook.com

U četvrtak će u klubu Močvara, u programu “Začarane Močvare”, nastupiti australijski bend Lolo Lovina.

Iako potječu iz te nama daleke zemlje, bliži su nam nego što bismo mislili. Ime grupe na romskom znači “crveno pivo”, nastala je u Sydneyu, ali pjevačica Sarah Bedak je mađarsko-romskog porijekla i članovi benda dolaze iz Srbije, Rumunjske, Mađarske te iz Brazila i Australije. Zato njihova glazba odražava kozmopolitski identitet članova koji su došli iz tih različitih kulturnih tradicija.

Često ih nazivaju australsko-balkanskim gypsy bendom na koji je utjecala glazba istočne Europe, Španjolske i Južne Amerike, tango, swing i jazz.

Uz pjevačicu Sarah Bedak, bend čine srpski bubnjar i gitarist Nenad Radić, džezist Stuart Vandergraaff na saksofonu i klarinetu, australski world music gitarist David Carr i Nathan Gatt na kontrabasu. Njihov album “Roma Sapien” iz 2015. dobio je vrlo visoke ocjene kritičara, poput one poznatog britanskog world music časopisa “Songlines”. The Daily Planet ABC Radio National rekao je da je bend stvorio glazbu koja nas njiše od tradicionalnih do revolucionarnih romskih ritmova, a album nudi izvrsnu zabavu.

Na turneji tijekom koje će održati koncerte u Španjolskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj grupa će promovirati posljednji album “RromAntics”, objavljen u rujnu 2016.

Poznati glazbenik i producent Brian Eno rekao je za Lolo Lovinu: “Morate poslušati taj bend zato što je on budućnost glazbe.”

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja pod umjetničkim vodstvom kantautorice Nine Romić.

Lolo Lovina-Paparuga from Biting Designs Wedding Video on Vimeo.

Komentiraj