Romana Jerković: “Važno je cijepiti se, a s kampanjom je trebalo početi ‘jučer'”

Usprkos prvotnom nesnalaženju i zatečenosti situacijom, razvoj i odobravanje cjepiva za najveću zdravstvenu krizu u zadnjih sto godina u vrlo kratkom vremenskom roku sigurno je veliki trenutak za Europu. Na djelu se potvrdio jedan od osnovnih postulata  Europske unije, solidarnost, a Hrvatska je dobila pristup odobrenom cjepivu u isto vrijeme i pod istim uvjetima kao i sve druge članice Unije.  Cjepivo će biti distrubuirano u više faza, a same količine dostavljanog cjepiva proporcionalne su broju stanovnika svake od zemalja.

Zajedničkim pristupom na razini Europske unije izbjegli smo scenarij po kojemu bi svaka zemlja morala ulaziti individualno u pregovore sa proizvođačima što bi dovelo do općeg kaosa, a što bi sigurno rezultiralo i sa značajnim razlikama u nabavnoj cijeni cjepiva. U Hrvatsku prvih 9750 doza cjepiva stižu već 26. prosinca, a cijepljenje u Hrvatskoj, kao i drugim zemljama Europske unije počinje 27. prosinca. Treba naglasiti kako su uz ovo cjepivo, cjepiva još pet  proizvođača u postupku odobravanja pri Europskoj agenciji za lijekove. Kako i ta cjepiva budu odobrena, tako će se krenuti i sa njihovom distribucijom u Hrvatskoj i  članicama Unije.

“U simboličkom i materijalnom smislu, svakako se radi o činu istinske europske solidarnosti na djelu. Učinkovito i sigurno cjepivo protiv koronavirusa jedino je dugoročno rješenje za borbu protiv ove bolesti. Istina je da postoje još neke nepoznanice, ali sigurna sam da će znanstvenici uskoro dati odgovore na sva pitanja. Točno je kako smo inicijalno svjedočili nesnalaženju na europskoj razini koje je samo bilo dodano pogoršano donošenjem unilateralnih odluka od strane država članica. No kako je vrijeme odmicalo, Europska komisija je uspostavila mehanizme koordinacije i upravljanja krizom koji su se u datim okolnostima pokazali uspješnim,” govori za Nacional.hr europarlamentarka Romana Jerković.

Sasvim je izvjesno kako bi postupak nabave i uopće pristupa cjepivu išao puno sporije da nismo dio Europske unije. Sada je pred nacionalnim vlastima nimalo lak zadatak – osvijestiti građane da je cjepivo najučinkovitije oružje u borbi protiv  epidemije. Stoga je važno poslati snažnu poruku hrvatskim građanima, da je cijepljenje proti Covida 19 neophodno, pa da je to čak i pitanje nacionalne sigurnosti.

“Od krucijalne je važnosti objasniti svima da je cijepljenje upravo pitanje od nacionalne sigurnosti. To je jedini način da trajno popravimo epidemiološku situaciju, da prekinemo crni niz smrti i obolijevanja. Naime, cijepljenje je stvaranje imuniteta na umjetno potpomognut način. Mora svima biti jasno da lijek protiv Covid-19 ne postoji i veliko je pitanje kada će, ako će uopće, biti pronađen. Dakle, cjepivo je ono u što se svi mi liječnici i znanstvenici pouzdamo”, poručila je Jerković.

Nacionalna kampanja počinje u srijedu, 23.prosinca, no je li se s ozbiljnom kampanjom trebalo početi davno prije bez obzira što se nije znalo kada će stići cjepivo, ostaje otvoreno pitanje.  Nacionalni stožer više nema podršku građana kao na početku epidemije, nije iskoristio sjajnu priliku kada je ta podrška bila gotovo stopostotna. Jerković ističe da se s kampanjom trebalo početi još jučer!

Patrik Macek/PIXSELL

“Medijski prostor na svim platformama zaglušen je poluinformacijama, neistinama, netočnim informacijama pa čak i nevjerojatnim teorijama zavjera. Čipovi, Bill Gates, stanice pobačenih fetusa, mijenjanje kromosoma, nepostojanje virusa, zastrašujuće je vidjeti što je sve uneredilo medijski prostor i kakve sve ‘informacije’ iz ‘pouzdanih izvora’ kolaju, a dobar dio ljudi u njih vjeruje. Građani moraju biti informirani, moraju redovito dobivati relevantne informacije, istinite, neupitne. Stožer i Vlada morali su se već potruditi da velikom broju građana bude jasno kakvo je to cjepivo, od čega se sastoji, postoje li rizici i kakvi su, kakve su nuspojave. No, Stožer nije iskoristio sjajnu priliku, kada smo im svi maksimalno vjerovali, propustio je iskomunicirati važne informacije o Covid-19 i o cjepivu, a ni Vlada se nije snašla i sada krećemo u kampanju iz bitno lošije početne pozicije. No, apsolutno podržavam kampanju za cijepljenje protiv COVID-19 i kao liječnica sigurno ću iskoristiti tu mogućnost kada bude bilo moguće i cijepit ću se i sama. Uostalom, upravo sam kod kuće, oboljela sam od koronavirusa i moram vam reći da to nije nimalo laka ni bezazlena bolest. Iako sam relativno dobrog zdravlja korona me je jako iscrpila. Ne bih da mi se simptomi vrate. Cijepit ću se sigurno.”

Možda građane uznemiruju, čak i ‘izluđuju mediji’, no kontradiktorne informacije svakodnevno pristižu iz znanstvenih krugova – svjedočimo prepirkama, polemikama pa čak i svađama. Ono što se događa i izgovara u Saboru, kako se ponašaju pojedini saborski zastupnici i zastupnice i više je nego bizarno. Kako onda ostati trezven u svom ovom kaosu, pritom strahujući za zdravlje – vlastito i svojih bližnjih? Ignoriranje epidemije je vrlo često izabran bijeg od stvarnosti, jer strah je intenzivan, neugodan i bolan osjećaj koji čovjek doživljava kad vidi ili očekuje opasnost, posebice kada je ona realna.

“Kada jedan  liječnik, Mostovac Božo Petrov, kaže da će najprije vidjeti je li cjepivo sigurno i da prvo želi vidjeti reakcije na njega, a tek nakon toga će donijeti odluku o cijepljenju, onda se stvarno trebamo zapitati kako će se onda građani odlučiti na cijepljenje. Iz stručnih krugova ne smiju izlaziti dvosmislene poruke, to totalno zbunjuje ljude. Na cjepivu su radili istraživači i znanstvenici iz cijelog svijeta, znači znanost i biomedicina dali su najbolje od sebe. Nuspojave su zanemarive, uostalom i nakon cijepljenja protiv gripe dio građana ima nuspojave poput temperature i slično. Čini mi se da ćemo polako tijekom ljeta početi živjeti bezbrižnije i opuštenije, ali samo ako svi shvatimo koliko je važno cijepiti se. Vidjela sam duhoviti video iz kampanje njemačke Vlade tijekom lockdowna, u kojem stariji gospodin priča o svojoj prošlosti i kaže kako su skupili hrabrost i učinili što se očekivalo, a što je bilo jedino ispravno – nisu radili ništa, nego su sjedili kod kuće na kaučima u dnevnim boravcima. Dakle, treba nam jedna kvalitetna komunikacijska strategija i kampanja i treba biti uporan i ponavljati, ponavljati, ponavljati. I onda ispočetka!”,  poručila je Jerković.

 

Komentiraj