‘Roman u slikama’: Prvi strip Andrije Maurovića bio je ‘Vjerenica mača’ iz 1935.

Slikar i crtač Andrija Maurović rođen je u Boki kotorskoj 1901., a umro u Zagrebu 1981. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao ilustrator i karikaturist od 1935. surađivao je u zagrebačkim novinama i časopisima (Koprive, Novosti, Jutarnji list i dr.). Zajedno s Franjom M. Fuisom 1938. pokrenuo je  reviju Mickey strip. Uz W. Neugebauera najznačajniji je hrvatski crtač stripova, a objavio je više od 80 različitih stripova.

U stripovima je razvio visoku razinu likovnoga govora, smjelo razrađujući kadrove i kompozicije i provodeći osebujnu karakterizaciju glavnih likova. Poznatiji su mu stripovi Ljubavnica s Marsa (1935., prema romanu Aelita A. N. Tolstoja, Posljednja pustolovina Staroga Mačka i Sablast zelenih močvara (sa scenaristom F. Fuisom, 1937). Nakon 1945. objavljivao u Kerempuhu, Ilustriranom Vjesniku, VUS-u, Plavom vjesniku, Horizontu, Modroj lasti i drugim novinama i časopisima.  Sedamdesetih godina XX. stoljeća slikao je kompozicije apokaliptičkog sadržaja.

Prvi strip Andrije Maurovića “Vjerenica mača” izašao je 12. svibnja 1935. godine u zagrebačkom dnevniku “Novosti”. U to vrijeme u Hrvatskoj nije ni postojala riječ “strip” pa se novi mediij nazivao “roman u slikama” i “novinarski film”. Strip je nastao u suradnji s poznatim književnikom i novinarom te prvim strip-scenaristom Krešimirom Kovačićem. Maurović je crtao, a Kovačić tekst preradio prema predlošku romana francuskog pisca Paula Fevalea.

Komentiraj