HINA / Miho DOBRAŠIN / ml

Roman ‘Patria’, priča o životu u Baskiji, najprodavanija knjiga u Španjolskoj

Roman “Patria” Fernanda Aramburua, objavljen prije šest mjeseci, najtraženija je i najprodavanija knjiga u Španjolskoj koja je ovaj mjesec premašila 200 tisuća prodanih primjeraka, a u knjižnicama se predbilježbe za posudbu trenutačno primaju za siječanj 2018. godine.

Roman je u veljači dobio španjolsku nagradu ‘Francisco Umbral’ jednoglasnom odlukom sedmeročlanog žirija čiji je predsjednik Manuel Lllorente, urednik kulture dnevnih novina El Mundo sa sjedištem u Madridu.

Aramburuov roman govori o životu u sjevernoj španjolskoj pokrajini Baskiji gdje separatistička organizacija ETA bombaškim napadima i likvidacijama nastoji stvoriti nezavisnu državu. Nakon što je ETA obustavila oružane aktivnosti 2011. protagonistkinja romana Bittori odluči se vratiti u rodno mjesto i posjetiti grob ubijenog supruga Txata.

Priča je to o sudbinama ljudi u manjem mjestu gdje se svi poznaju i koji različito gledaju na oružanu skupinu, koja se nalazi na popisu terorističkih grupa u Španjolskoj i EU, ali i potreba za oprostom i nemogućnošću da se zaborave događaji iz prošlosti prožeti su u romanu.

“To je definitivno tema koja je ostavila ranu na španjolskom društvu i koja je trenutno aktualna”, kaže prodavačica u knjižari Casa de Libros u centru Madrida. ETA je 8. travnja predala oružje i nije se raspustila a političko inzistiranje na nezavisnosti nastavlja se u Baskiji kao i u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji čija je regionalna vlada za rujan najavila referendum protivan španjolskom ustavu. “Lijepo napisana priča, kvalitetno napravljena iz različitih kuteva, te politički trenutak zainteresirali su čitatelje”, napominje prodavačica koja je, kako kaže, pročitala knjigu.

Na tom prodajnom mjestu, jednom u lancu španjolskih knjižara Casa de Libros, svaki dan se proda između 20 i 30 primjeraka po cijeni od 22,90 eura (172 kune). Od petka do nedjelje, povodom Noći knjige, nude se uz popust od 10 posto, a prodavačica procjenjuje da će do ponedjeljka biti prodano između 50 i 60 knjiga na dan.

Izdavačka kuća Tusquets Editores sa sjedištem u Barceloni ne skriva zadovoljstvo. “Patria” još nije prestigla njihovu najprodavaniju knjigu ‘Las edades de Lulú’ autorice Almudene Grandes, za koju procjenjuju da je prodana u više od milijun primjeraka u svijetu, no njen međunarodni izlazak tek se očekuje.

“’Patria’ se pretvorila u literarni fenomen”, kaže Alejandra Segrelles, zadužena u Tusquetsu za prodaju prava na izdavanje u inozemstvu. Smatra kako je za uspjeh zaslužan sam roman. “Kritika i mediji jednoglasno je smatraju izvanserijskom ne zbog toga o čemu autor govori nego kako govori. Intimna priča dviju prijateljica uvučenih u vrtlog užasnih okolnosti univerzalna je priča koja utječe na čitatelja”, objašnjava Segrelles.

Prava na prijevod zasad su prodana u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Portugalu. U Italiji će se početi prodavati u rujnu ove godine, a u ostalih osam zemalja na proljeće 2018.

Autor Fernando Aramburu rođen je u primorskom baskijskom gradu San Sebastianu 1959. godine, kada je i osnovana ETA. “Ona je u mom romanu prisutna od prve do posljednje stranice, no ovo je prvenstveno priča o Baskima, o muškarcima i ženama, starima i mladima, kakvi žive u bilo kojem baskijskom mjestu”, kaže Aramburu koji sada živi u Njemačkoj. “Roman je fokusiran na intimne epizode ljudi”, dodaje.

U Hernaniju, baskijskom gradiću udaljenom deset kilometara od San Sebastijana, koji bi mogao biti izmišljeno mjesto radnje, na roman gledaju s političkom skepsom. “Da je napisan ovdje priča bi vjerojatno bila nešto drugačija”, kaže jedna 65-godišnja stanovnica premda roman još nije pročitala. Hernani je uporište zagovornika nezavisnosti gdje stanovnici pozivaju na puštanje zatvorenih pripadnika ETA-e.

Jedan baskijski novinar knjigu smatra “pamfletom” iz španjolske perspektive gledanja na sukob u trenutku “kada se stvara priča o onome što se događalo ondje”. “Zahvaljujući impresivnoj kampanji medija i izdavačkih kuća bliskih vlasti roman je postao tako poznat a cilj mu je da takva verzija ostane generalno prihvaćena”, smatraju u tjedniku Argia.

Komentiraj