Roman Abramovič potajno je financirao nizozemski nogometni klub, sugeriraju obznanjeni pronađeni dokumenti

Roman Abramovič potajno je financirao preuzimanje nizozemskog prvoligaškog nogometnog kluba i financirao ga je godinama tijekom razdoblja kada je također bio vlasnik Chelseaja, pokazuju otkriveni dokumenti.

Dvije istrage nizozemskog nogometnog saveza nisu uspjele otkriti nikakve financijske veze između Abramoviča i kluba Vitesse Arnhem, te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na Vitesse. I Vitesse pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, opetovano su poricali da je oligarh upleten u financiranje nizozemskog kluba.

Financijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima Oligarch, spremištu procurjelih podataka koji potječu od ciparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa. Čini se da dokumenti, koje su pregledali Guardian i Ured za istraživačko novinarstvo, po prvi put otkrivaju najmanje 117 milijuna eura (102,8 milijuna funti) tajnog financiranja Abramoviča za preuzimanje Vitessea, koje je teklo kroz niz subjekata registriranih u nejasnim offshore kompanijama.

Sumnjalo se na veze s Chelseajem u vrijeme preuzimanja 2010. godine, koje je vodio bivši gruzijski nogometaš Merab Jordania. Iako je Abramoviča opisao kao svog prijatelja na inauguralnoj konferenciji za novinare, Jordania je zanijekao da je oligarh upleten.

Kraljevski nizozemski nogometni savez (KNVB) pokrenuo je prvu istragu o financiranju preuzimanja, ali nije pronašao ništa što bi bilo u suprotnosti s njegovim pravilima.
Sumnje u povezanost nastavile su se nakon preuzimanja Jordanije, jer je Chelsea koristio Vitesse, koji igra u nizozemskoj Eredivisie, kao partnerski klub, u koji su igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleske Premier lige mogli biti posuđeni i stjecati natjecateljsko iskustvo. Mnogi igrači Chelseaja otišli su u Vitesse na posudbu tijekom 2010-ih, uključujući srpskog reprezentativca Nemanju Matića i trenutnu zvijezdu Chelseaja i Engleske Masona Mounta, koji je igrao za Vitesse u sezoni 2017-18.

Daljnja pitanja postavljena su nakon što je Jordania otišao 2013., a drugi Abramovičev suradnik, ruski biznismen Alexander Chigirinsky, preuzeo je dužnost. Vitesse i Jordania otkrili su u tom trenutku da je Chigirinsky već bio financijski uključen u klub, od preuzimanja 2010. godine.

U travnju 2014. Jordania je, čini se, tvrdio da je Chelsea umiješan, ljuteći se da je Vitesse spriječen da ojača svoju momčad u pokušaju da osvoji Eredivisie i kvalificira se za Uefinu Ligu prvaka jer “London to nije želio”. Kasnije je povukao komentare i još uvijek tvrdi da u optužbama nije bilo istine.

Otkrića su potaknula drugu istragu KNVB-a, koja je zaključila da “nema naznaka da Chelsea ima utjecaja na politiku Vitessea”.

Godine 2017. Guardian je izvijestio da su Abramovičevi suradnici iz Chelseajevih ureda na Stamford Bridgeu bili uključeni u preuzimanje Vitessea. U to vrijeme Chelsea je odbio komentirati, rekavši samo: “Uživamo u bliskoj suradnji s Vitesse Arnhemom, kao i s drugim klubovima.”

Pravila Uefe, europske nogometne konfederacije, zahtijevaju da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u neovisnom vlasništvu  “kako bi se osigurao integritet natjecanja”, te da “nijedan pojedinac ili pravna osoba ne smije imati kontrolu ili utjecaj na više od jednog klub koji sudjeluje u Uefinom klupskom natjecanju”.

Čini se da  gomila dokumenata koja je procurila pokazuje da je Abramovič financirao Vitesseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 milijuna eura (102,8 milijuna funti) do kraja 2015. To je bila ogromna investicija za Vitesse, čiji je ukupni promet u razdoblju 2014.-15. 14 milijuna eura (12,3 milijuna funti).

Abramovič je kupio Chelsea 2003. nakon što je postao ruski naftni i plinski milijarder, uloživši 2 milijarde funti u klub za financiranje potpisa svjetskih zvijezda. Ostvarili su neviđen uspjeh, uključujući dva puta osvajanje Lige prvaka. Abramovič je prošle godine bio prisiljen prodati Chelsea nakon što je bio pod sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner