Rohani traži da SAD snosi međunarodne posljedice

Iranski predsjednik Hasan Rohani oglasio se u nedjelju prvi put otkako je njegova zemlja srušila američku bespilotnu letjelicu zatraživši da Sjedinjene Države snose međunarodne posljedice za kršenje iranskog zračnog prostora.

“Posljednji u nizu incidenata i ovaj put predstavlja kršenje međunarodnih pravila”, rekao je Rohani u nedjelju nakon sastanka u Teheranu s Gabrielom Cuevas Barron, predsjednicom Međuparlamentarne unije.

“Budući da su ignorirali naša upozorenja, bili smo prisiljeni oboriti dron”, pojasnio je Rohani i dodao da je ta akcija neosporno obnovila napetosti u Zaljevu.

“Upravo zato očekujemo odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice i jasne korake protiv ovakvih poteza”, istaknuo je Rohani.

U četvrtak je iranski projektil oborio dron američke mornarice MQ-4C Triton u južnoj pokrajini Homozgan, no dok Iranci tvrde da je dron letio iranskim zračnim prostorom, Amerikanci ustraju da se radi o međunarodnom prostoru. Od tada je stanje  sve napetije u Hormuškom tjesnacu kojim prolazi glavnina izvoza nafte prema svjetskim tržištima.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump opozvao napade, njegov savjetnik za sigurnost John Bolton upozorio je Iran da ne padne u zamku “brkajući američki oprez sa slabošću”.

Trump je u petak rekao da je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio “proporcionalan” odgovor na rušenje američkog drona.

Službeni Teheran je pak uzvratio da će poduzeti zakonitu akciju i i predočiti Ujedinjenim narodima “neoborive dokaze” da je SAD povrijedio iranski zračni prostor.

Iranski šef diplomacije Džavad Zarif objavio je i koordinate i mape na Twitteru kako bi pokazao da je dron srušen nad iranskim teritorijem.

Rohani je u nedjelju ustvrdio da je incident s  dronom obnovio napetosti u Zaljevu.

I Iran poziva na suzdržanost

“Zato očekujemo proporcionalni odgovor međunarodne zajednice i jasne korake protiv svakog tipa povrede” iranskog prostora.

No i Iran je pozvao na suzdržanost. Tako je Laya Joneydi, iranska potpredsjednica za pravna pitanja, rekla je da sve strane moraju izbjegavati eskalaciju.

“Slanje špijunskog drona u iranski zračni prostor vrlo je jasno kršenje međunarodnog zakona i zbog toga razmatramo mogućnost poduzimanja zakonskih koraka protiv Washingtona”, rekla je.

Golam Ali Rašid, vojni zapovjednik Iranski revolucionarnih snaga, rekao je da Iranu nije u interesu rat u regiji i da bi on trebao izbjeći biti uvučen u “strateški sukob” sa SAD-om, Izraelom i saudijskom Arabijom.

“Izbije li sukob u regiji, nijedna zemlja neće moći upravljati njegovim djelokrugom i vremenom”, rekao je general Rašid.  SAD bi trebao razmisliti o tome da “pogrešne akcije” mogu imati teške posljedice, rekao je i upozorio “Američka vlada mora odgovorno postupati da zaštiti živote američkih vojnika izbjegavanjem pogrešnog postupanja u regiji”.

SAD se povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma što ga je Iran sklopio sa šest sila 2015., te je Iranu obnovio sankcije. Očekuje se da će nove sankciji SAD objaviti u ponedjeljak.

U ponedjeljak  i utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Bolton treba u Jeruzalemu sudjelovati na summitu sa svojim kolegama po dužnosti iz Rusije i Izraela. Očekuje se da će u fokusu razgovora biti Iran.

Komentiraj