Rohani: “SAD traži da transfer iranskog novca za cjepivo ide preko američkih banaka “

Sjedinjene Države zatražile su da transfer iranskog novca namijenjenog za kupnju cjepiva protiv covida-19 ide preko američkih banaka, rekao je u subotu iranski predsjednik Hasan Rohani, dodavši i kako strahuje da bi Amerikanci novce mogli zaplijeniti.

Američki predsjednik Donald Trump jednostrano je godine 2018. povukao Sjedinjene Države iz iranskog sporazuma o nuklearnom programu zaključenog s velikim svjetskim silama 2015. te je uveo oštre ekonomske sankcije protiv Teherana.

Iran posjeduje zamrznutu imovinu u nekoliko zemalja svijeta, među kojima su i Sjedinjene Države, njegov zakleti neprijatelj.

U teoriji su od američkih sankcija izuzeti hrana i lijekovi, no realno međunarodne banke obično odbijaju transakcije koje uključuju Iran da bi izbjegle potencijalne sudske sporove.

“Željeli smo prenijeti sredstva iz zemlje u kojoj se nalaze naši novci” namijenjeni kupnji cjepiva i “ta je zemlja to prihvatila”, rekao je Rohani na sastanku Odbora za borbu protiv novog koronavirusa, ne otkrivši o kojoj je zemlji riječ.

“Ured za kontrolu strane aktive američke riznice (OFAC)” najprije je odgovorio da nema nikakvih problema kada je posrijedi prijenos sredstava u drugu banku, no potom nas je izvijestio da bi novci trebali ići kroz neku američku banku prije nego što ih se prebaci za kupnju cjepiva”, rekao je Rohani.

“Tko može vjerovati ljudima poput vas? Ukrali ste nam novce gdje god ste na njih naišli”, rekao je, aludirajući na američku administraciju.

U travnju je Rohani slavio “veliku pravnu pobjedu” jer je u Luksemburgu deblokirao svotu od 1,6 milijarda dolara zamrznutih na zahtjev Washingtona.

S više od 54.500 mrtvih i gotovo 1.195.000 osoba zaraženih koronavirusom, Iran je, po službenim statistikama najteže pogođena zemlja pandemijom covida-19 na Bliskome istoku.

Početkom prosinca ministar zdravstva objavio je da je Iran “unaprijed kupio” oko 16,8 milijuna doza cjepiva putem Covaxa, neovisnog mehanizma koji omogućuje pristup cjepivu, koji je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO).

Cjepivo bi “moglo biti skuplje i stići nešto kasnije, no sigurno ćemo ga nabaviti”, rekao je u subotu Rohani.

Istodobno iranske zdravstvene vlasti pozivaju dobrovoljce da se prijave za početak kliničkih ispitivanja na vlastitom cjepivu koje je ta zemlja počela razvijati na proljeće.

Komentiraj