Rohani pozvao muslimane da se ujedine protiv SAD-a

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u subotu muslimane širom svijeta da se ujedine protiv Sjedinjenih Država, rekavši da muslimani mogu ili “prostrijeti crveni tepih kriminalcima” ili ustati protiv nepravde.

Washington je u svibnju ponovno uveo sankcije Teheranu, nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma u okviru kojeg su sankcije bile ukinute.

“Podčinjavanje Zapadu na čelu s Amerikom bila bi izdaja naše vjere.. i protiv budućih generacija u ovoj regiji”, rekao je Rohani na međunarodnoj konferenciji o islamskom jedinstvu održanoj u Teheranu, u govoru koji je prenosila državna televizija.

“Imamo izbor da ili prostremo crveni tepih kriminalcima, ili snažno ustanemo protiv nepravde i ostanemo vjerni našem Proroku, Kuranu i islamu”, istaknuo je Rohani, u očitoj aluziji na Saudijsku Arabiju i druge zemlje Zaljeva koje imaju bliske veze s Washingtonom.

Iran i Saudijska Arabija regionalni su suparnici i podupiru suprotstavljene strane u sukobima u Siriji i Jemenu, kao i suprotstavljene političke frakcije u Iraku i Libanonu.

“Spremni smo braniti interese saudijskog naroda protiv terorizma, agresije i supersila.. i ne tražimo 450 milijardi da to učinimo”, dodao je iranski predsjednik, misleći pritom na ugovore koje Saudijska Arabija ima sa SAD-om.

 

Komentiraj