ROHANI “Na Europi je da spasi nuklearni sporazum”

EPA/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE

Iranski predsjednik Hasan Rohani u utorak je kazao da je američko povlačenje iz međunarodnog nuklearnog sporazuma “nelegalno” te da je na Europi da se očuva taj povijesni sporazum s Teheranom.

“Nakon nelegalnog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, loptica je sada na europskoj strani terena”, kazao je Rohani na sastanku s britanskim veleposlanikom u Teheranu Robom Macaireom.

“Islamska Republika nikada nije išla za povećanjem napetosti u regiji i ne želi nikakve nevolje u globalnim plovnim putevima, ali se neće lako odreći svog prava da izvozi naftu”, dodao je Rohani.

Sjedinjene Države u svibnju su se povukle iz međunarodnog sporazuma koji su 2015. svjetske sile postigle s Iranom vezano uz njegov nuklearni program. Na temelju sporazuma bile su ukinute sankcije Iranu uz uvjet zaustavljanja razvoja nuklearnog programa.

Nakon toga Iran i posebno zapadne zemlje nastavili su tražiti način očuvanja sporazuma unatoč povlačenju SAD-a.

Iranski predsjednik i neki visoki vojni zapovjednici su zaprijetili da će poremetiti isporuke nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva kroz Hormuški tjesnac ukoliko SAD pokuša spriječiti iranski izvoz nafte, što se najavljivalo.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je neočekivano rekao kako bi se želio naći s iranskim vođama ne postavljajući prethodne uvjete.

Komentiraj