FaH

Rohani: Italija bi ponovno mogla biti glavni trgovinski partner Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani je nakon razgovora s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Teheranu u utorak izjavio da bi Italija ponovno mogla postati glavni trgovinski partner Irana.

Posao s Iranom postao je unosna opcija za zemlje članice EU-a kada je u siječnju postignut međunarodni dogovor o nuklearnom oružju, odnosno kada su ukinute sankcije Iranu, što je utrlo put sklapanju brojnih trgovinskih sporazuma između te naftom bogate države i ostalih zemalja.

“Italija je za Iran bila vodeći trgovinski partner unutar EU-a čak i prije nego što su uvedene sankcije, a želimo da se tako nastavi”, rekao je Rohani u razgovoru s Renzijem.

Dodao je da je Rim dosljedno stajao iza Irana u teškim vremenima te da je Renzijev posjet Teheranu pokazatelj da su obje zemlje dovoljno snažne da ponovno izgrade političke i ekonomske veze.

U Italiji su ranije potpisani trgovinski ugovori ukupne vrijednosti od oko17 milijarda eura. Ti sporazumi i još nekoliko potpisanih u Teheranu počet će se primjenjivati uskoro.

Na teheranskoj je vladi da prethodno riješi probleme s međunarodnim bankarskim transakcijama.

Komentiraj