Iranski narod odgovorit će izgrednicima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Irana Hasan Rohani nakon još jedne noći ispunjene žestokim nasiljem koje je izbilo u nekoliko gradova i u kojima je u nedjelju navečer ubijeno deset ljudi.

“Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini”, kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenosi internetska stranica predsjedništva.

“Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode”, rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme.

“Ova vlada nema sve pod svojom kontrolom”, naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici.

Dodao je i kako bi bilo pogrešno smatrati da ovi prosvjedi predstavljaju stranu zavjeru.

On je u nedjelju istaknuo da Iranci imaju pravo prosvjedovati i kritizirati vladu, no da njihove akcije ne smiju rezultirati nasiljem ni uništavanjem javne imovine.

Međutim, unatoč tome što je podržao njihovo pravo na nenasilno izražavanje mišljenja, očevici su izvijestili o nastavku nasilja diljem zemlje, prenosi dpa.

Policija je navodno koristila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u više gradova, uključujući Teheran. Dio prosvjednika palio je automobile i napadao policijske postaje.

Političari su izvijestili o velikom broju uhićenih, a ima i ozlijeđenih.

Nakon što je u nedjelju poslijepodne ograničen pristup društvenim mrežama Telegram i Instagram u Iranu putem mobitela, korisnici interneta u ponedjeljak ponovno imaju pristup.

Visoki dužnosnici blokirali su u nedjelju Telegram i Instagram optuživši “proturevolucionarne” skupine sa sjedištem u inozemstvu da koriste društvene mreže, posebice Telegram, za pozive na prosvjede i korištenje Molotovljevih koktela i vatrenog oružja.

Deseci tisuća ljudi prosvjeduju širom zemlje od četvrtka zbog skupoće, nezaposlenosti te protiv klerikalne elite i iranske vanjske politike u regiji.

U demonstracijama je u nedjelju ubijeno deset ljudi, a otkako su počeli prosvjedi smrtno ih je stradalo dvanaest.

Strane agencije pišu da su prosvjedi koji su započeli u četvrtak najmnogoljudniji u Islamskoj Republici Iranu od 2009. kad su održane demonstracije zbog osporavanih predsjedničkih izbora.

Komentiraj