FaH

ROHANI UPOZORIO: Iran neće dopustiti Trumpu da odbaci nuklearni sporazum

Iranski predsjednik Hasan Rohani u utorak je izjavio da neće dopustiti novoizabranome američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da uništi globalni sporazum o nuklearnom oružju, upozorivši na eventualne posljedice ukoliko se Washington ne bude držao dogovora.

Trump je tijekom predizborne kampanje najavljivao da će odbaciti nuklearni sporazum svjetskih sila s Iranom, u skladu s kojim je Teheran pristao smanjiti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Trump je sporazum nazvao “najgorim ikad dogovorenim”.

“On želi ostvariti brojne stvari, no nijedna od njih neće se odnositi na nas”, rekao je Rohani u govoru održanom na teheranskom sveučilištu koji je izravno prenosila državna telelvizja.

“Mislite li da on može odbaciti Zajednički sveobuhvatnI plan djelovanja (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) između svjetskih sila i Irana? Mislite li da ćemo im mi i naš narod dopustiti da to napravi?”, zapitao se Rohani.

Analitičari kažu da bi Trumpove izjave mogle značiti oštrije američko stajalište prema Iranu, razvoj događaja koji bi mogao ići u prilog tvrdolinijašima na iranskoj političkoj sceni, odnosno ojačati njihove pozicije, uključujući i Rohanijeve protivnike.

 

Komentiraj