ROHANI ‘Iran će se osvetiti ako SAD zaustavi tankere za Venezuelu’

Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu je upozorio da će se njegova zemlja osvetiti Sjedinjenim Državama ako će Washington stvarati probleme tankerima koji prevoze naftu do Venezuele..

„Ako naši tankeri na karipskom ili bilo kojem drugom području u svijetu naiđu na probleme zbog Amerikanaca, i SAD će biti u problemu“, rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim emirom, prenosi poluslužbena novinska agencija Mehr.

Flota od pet tankera s iranskom naftom krenula je prema Venezueli, državi s velikim rezervama tog energenta no koju je pogodila nestašica goriva. Flota je trenutno u karipskim vodama, a očekuje se da će na obalu Venezuele stići u nedjelju, pokazuju podaci aplikacije Refinitiv Eikon.

„Iran neće nikad započeti sukob“, rekao je Rohani.

„Uvijek imamo legitimno pravo braniti naš suverenitet, teritorijalni integritet i služiti našim nacionalnim interesima. Nadamo se da Amerikanci neće napraviti grešku“.

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 milijuna barela nafte i alkana, objavile su obje vlade, drugi izvori i procjene na temelju veličine tankera.

Pošiljka je stvorila diplomatski spor između Irana i Venezuele s jedne, te SAD-a s druge strane jer su Teheran i Caracas pod američkim sankcijama.

Washington razmatra kako odgovoriti na ovaj čin, rekao je jedan američki dužnosnik Reutersu, ne otkrivši koje su opcije na stolu.

SAD je nedavno pojačao prisutnost svoje mornarice na karipskom području, kao razlog navevši operacije protiv krijumčarenja droge. Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u četvrtak rekao da nema informacija o bilo kakvim operacijama vezanih za iranske tankere.

Ministar obrane Venezuele objavio je kako će vojska te države dočekati i pratiti iranska plovila kad stignu u njezin isključivi gospodarski pojas.

Komentiraj