Roger Moore je u filmu ‘Pogled na ubojstvo’ 1985. zadnji put bio James Bond

‘Pogled na ubojstvo’ (A View to a Kill) britanski je akcijski triler koji je svoju premijeru imao 22. svibnja 1985. godine. Bio je to 14. film o Jamesu Bondu te 7. i posljednji s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi. Naslov je preuzet iz kratke priče Iana Fleminga “From a View to a Kill”, te je treći film iz serijala nakon filmova ‘Špijun koji me volio’ i ‘Octopussy’. Naime, na kraju filma ‘Octopussy’, u odjavnoj špici je pisalo kako se sljedeći film zove “From a View to a Kill”, kako se zove i originalna kratka priča. Međutim, naslov je promijenjen nekoliko mjeseci prije snimanja, vjerojatno kako bi se pojednostavio dijalog May Day i Zorina u kojem May Day, gledajući na most Golden Gate, kaže, “Kakav pogled…”, a Zorin dovršava njezinu rečenicu: “Na ubojstvo” (“What a view…” “To a kill”).

Sa svojeg zadatka u Sovjetskom Savezu James Bond (Roger Moore) se vraća sa supermodernim kompjutorskim čipom koji je neosjetljiv čak i na magnetski puls nuklearne eksplozije. Čip je proizvela tvrtka sociopatskoga poslovnog čovjeka Maxa Zorina (Christopher Walken) koji planira zagospodariti svjetskim tržištem tako što će svoju konkurenciju u Silikonskoj dolini potamaniti izazivanjem smrtonosnog potresa u San Andreasu. Milijuni ljudi su u opasnosti pa je na Bondu da ih spasi, no prepreku će mu predstavljati opasna May Day (Grace Jones) i lukavi Scarpine (Patrick Bauchau), pouzdani Zorinovi ljudi.

Roger Moore Bondov šarm i neodoljivost nosi barem jednako dobro kao i ostali velikani koji su ga tumačili, no prave su zvijezde ovoga sjajnog filma vječni kuler Christopher Walken i pomalo zaboravljena Grace Jones, svakako jedna od najčudnovatijih pop zvijezda osamdesetih godina…

Komentiraj