Roditeljima teško ozlijeđene djevojčice mjesec dana istražnog zatvora, sudac istrage otkrio strašne detalje

Roditeljima teško ozlijeđene djevojčice određen je u subotu jednomjesečni pritvor.

Ocu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjeca na svjedoke i ponavljanja djela. Potonje se ne odnosi na djecu, već je određeno zbog ranijih prijava za nasilje, naglasio je sudac. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Oboje su prije odluke ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital rekla je da su iznosili obranu i da su djelomično priznali počinjena djela.

“Opširno su se branili i iznosili okolnosti”, rekla je i dodala da su sucu istrage predložili određivanje istražnog zatvora za oboje.

Prvookrivljena je majka, koju se tereti za pet kaznenih djela – pet zbog povrede prava djeteta i jedno teško ozljeđivanje. Oca se tereti za četiri djela povrede prava djeteta, javlja N1.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo.

Dodao je da je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

“Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo”, rekao je Soldo novinarima.

Potvrdio je i da se majci na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede, čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, rekao je Soldo i dodao da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Osumnjičenici su prepraćeni u istražni zatvor u Požegi.

Rješenje Županijskog odvjetništva

Rješenje o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora objavilo je i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu su 3. travnja 2021. obavljene dokazne radnje prvog ispitivanja hrvatske državljanke (1997.) i hrvatskog državljanina (1994.) te je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela povrede djetetovih prava, kao i da je prvookrivljenica počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede.

Prvookrivljenica i drugookrivljenik su ispitani zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili tri kaznena djela povrede djetetovih prava počinjenih u stjecaju, iz članka 177. stavak 1. u vezi članka 51. Kaznenog zakona. Osnovano se sumnja da su kao roditelji grubo zanemarivali svoje dužnosti podizanja djeteta odnosno da nisu vodili brigu o zdravlju troje maloljetne djece te su se propustili brinuti o osnovnim higijenskim potrebama i osiguranju higijenskih uvjeta i urednosti prostora u kojem djeca borave.

Osnovano se sumnja i da su kao roditelji počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. KZ/11 odnosno da su uslijed fizičkog postupanja prema maloljetnom djetetu (2018.), svjesni pritom da time ugrožavaju psihofizički razvoj djeteta, nanijeli djetetu brojne lake ozljede.

Postoji osnovana sumnja i da je prvookrivljenica počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede iz članka 119. stavak 1. i 2. u vezi članka 118. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11, odnosno da je 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški djetetu (2018.) nanijela teške i po život opasne ozljede svjesna pritom krhkosti djeteta.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor protiv prvookrivljenice na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08, a protiv drugookrivljenika na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP/08, u trajanju od mjesec dana.”

Policija je, podsjetimo, roditelje teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu.

Brodsko-posavska policija u petak je izvijestila da su dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavljali dijete.

Ministar Aladrović: “Ravnatelj je razriješen, rezultate stručnog nadzora očekujem u utorak”

 

Komentiraj