Rodinov “Mislilac” idućih godinu dana na posudbi u Louvreu Abu Dhabi

Blago pognute glave, brade oslonjene na jednu ruku, namrštenih obrva i stisnutih usana, Rodinov “Mislilac”, jedna od najpoznatijih skulptura svih vremena, godinu dana provest će u novome domu – u Louvreu Abu Dhabi.

Brončana skulptura koju će pariški Rodinov muzej na godinu dana posuditi Louvreu Abu Dhabi, jedan je od originalnih odljeva što ih je izradio Auguste Rodin između 1881. i 1882. godine.

“Sama skulptura je veličanstvena i iznimno moćna”, smatra Suraya Noujaim, kustosica zadužena za zbirke umjetnina u muzeju glavnoga grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Arab News.

“Rodin je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih svjetskih umjetnika pa smo ga doista morali izložiti u Louvreu u Abu Dhabiju”, kaže Noujaim.

Rodin je napravio revoluciju u skulpturi korištenjem slobode forme koja je dotad bila nepoznata. Znao je izraditi i realistične skulpture poput Mislioca, no i predstaviti senzualnost koja je šokirala njegove suvremenike. Slavni je umjetnik kroz svoje skulpture nastojao izraziti emociju svim dijelovima tijela.

U svijetu postoji još dvadesetak originalnih odljeva Mislioca, među kojima je i onaj u vrtu pariškoga Muzeja Rodin.

Muzej Louvre u Abu Dhabiju posjeduje već nekoliko Rodinovih dela. Neka su na posudbi, a neka su dio stalnoga muzejskog postava.

Vlasti u Abu Dhabiju nikada nisu objavile koliko je stajala izgradnja Muzeja, no zna se da je Francuzima plaćeno 525 milijuna dolara samo za pravo korištenja imena “Louvre” u idućih 30 godina i šest mjeseci te još 750 milijuna dolara za angažman osoblja koje brine o 300 posuđenih umjetničkih dela.

U zbirci Louvrea Abu Dhabi su i neki arheološki rariteti, poput jednog od najstarijih pronađenih Kurana koji datira iz 900. godine, kao i modernistička djela Paula Gaugina i Pabla Picassa.

Komentiraj