ROĐEN U INDIJI: George Orwell, čovjek koji je predvidio budućnost

Slavni pisac rođen je 25. lipnja 1903. godine kao Eric Arthur Blair u Indiji. Svrstava se među najpoznatije engleske esejiste 20. stoljeća. Postao je slavan zahvaljujući svojim književnim i političkim radovima, kritikama i romanima. Njegovi najpoznatiji romani su: „Životinjska farma“ i „1984“. Ustanovljen je pridjev „orvelijanski“ kojim se opisuje mehanizam državne kontrole misli.

Orwel je rođen u britanskoj koloniji Indiji, kao drugo dijete Richarda i Idae Blair. Njegov otac je bio britanski vojnik, a majka poslovna žena koja je potekla iz obitelji  neuspješnih trgovaca. Njegova starija sestra se zvala Marjorie, a mlađa Avril. Prva riječ koju je izgovorio bila je „zvjerski“ (beastly). Majka ga je već iduće godine odvela u London, nakon čega nije vidio oca pune četiri godine. Otac ga je posjetio 1907. godine, nakon čega je otišao nazad u Indiju.

Zbog toga što mu je otac nedostajao, ali i zbog nekih drugih razloga, osjećao se pomalo usamljenim, što je potaklo njegovo odbojno vladanje. Nije bio miljenik među školskim drugovima. Najčešće je u trenucima usamljenosti izmišljao priče i razgovarao sa zamišljenim osobama. Prvu je pjesmu napisao sa pet godina. Pjesma je govorila o tigru. Od šeste godine je pohađao Anglikansku parohijsku školu. Njegovo odrastanje je bilo nesretno. Kao dječak je bio povučen i mrzovoljan. To razdoblje detaljno je opisao u autobiografiji koja je objavljena nakon njegove smrti.

Preminuo je prije 70 godina, u siječnju 1950. u Londonu.

Komentiraj